bezár
 

art&design

2013. 09. 10.
Sok látogató a Mucha-plakátok kiállításán Prágában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendkívül nagyszámú, több mint 176 ezer látogatója volt Alfons Mucha, a szecesszió kiemelkedő cseh festője és grafikusa plakátjai kiállításának Prágában.
A kedden záró nagyszabású tárlat április 10-től volt megtekinthető a prágai Vigadóban (Obecní dum).

A prágai sajtó úgy véli, hogy a Mucha-kiállítás rendkívüli sikere nemcsak a plakátoknak szólt, hanem a gyűjtemény történetének is. A plakátokat ugyanis Ivan Lendl, az 1986-ban az Egyesült Államokba távozó egykori cseh teniszcsillag gyűjtötte össze, s a gyűjtemény első ízben éppen Prágában volt látható. A kiállítást ugyanakkor nagy reklámkampány is kísérte, s az emléktárgyak kínálata is többszörösen meghaladta a szokásos csehországi átlagot.

A Mucha-plakátokat napi átlagban 1060 ember tekintette meg.
Hasonló látogatottsága csak a IV. Károly - Isten kegyelméből császár elnevezésű képzőművészeti kiállításnak volt, amelyet hét éve három hónap alatt 100 ezer ember nézett meg.

A tavalyi év legnagyobb tömegeket vonzó kiállítása a Jagelló-korszak műalkotásait bemutató Europa Jagellonica kiállítás volt, amelyet a Kutná Hora-i Közép-Csehországi Galériában négy és fél hónap alatt 57 600 látogató keresett fel.

A világhírű művész 1894 és 1935 között készített, sajátos stílusú 119 plakátjából 116 volt látható Prágában. A plakátok nagyobbik részét a Polgármesteri szalonban helyezték el, amelynek falait szintén Mucha-festmények díszítik.

Prágai szakértők szerint a gyűjtemény értéke mintegy 60 millió koronára - azaz több mint 600 millió forintra - tehető. A világon ez a legnagyobb Mucha-plakát-gyűjtemény.

A kiállításra Ivan Lendl is hazalátogatott. A megnyitón a teniszlegendát lánya, Marika képviselte.

Az egykori sztárteniszező korábban a prágai közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a hiányzó három plakátból egy-egy New Yorkban, illetve Hamburgban található múzeumban, míg a harmadikról nincs információja.

Alfons Mucha (1860-1939) a 19-20. század fordulóján a művészek akkori Mekkájában, Párizsban élt. Nemzetközi sikerét Sarah Bernhardtnak, a századforduló egyik legnagyobb és legismertebb színésznőjének köszönhette.

Bernhardt 1894 karácsonyán festőművészt keresett, hogy elkészítse neki a Gismonda című színdarab plakátját, mivel nem tudta elérni azt a művészt, akivel korábban dolgoztatni szokott. A megbízást Mucha kapta. Más alkotásokkal összetéveszthetetlen plakátjai olyan nagy izgalmat keltettek Párizsban, hogy rövid időn belül szinte mindet leszedték, ahol csak kirakták őket: a cseh művész ezzel világhírnevet szerzett, és ő lett a Belle Époque legkeresettebb plakátfestője.

Prága után a Mucha-plakátokat Lendl szülővárosában, a morva-sziléziai Ostravában állítják ki, majd nyugat-európai turné következik. Japán, Kína és Oroszország is érdeklődött már a kiállítás iránt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés