bezár
 

art&design

2013. 09. 11.
Virtuális merülés egy elsüllyedt hajóhoz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az 1744-ben Plymouth-nál elsüllyedt HMS Victory első osztályú hajóról készült felvétellel az érdeklődők online "virtuális merüléssel" fedezhetik fel a tenger mélyén fekvő, nehezen megközelíthető roncsot.
A The Daily Telegraph beszámolója szerint a HMS Victory korának legfejlettebb hajói közé tartozott, parancsnoka Sir John Balchin admirális volt. A hajó Plymouth előtt egy viharban süllyedt el a teljes legénységgel a fedélzetén, összesen 1100 ember lelte halálát a tragédiában. A három fedélzettel rendelkező hajót, amelyet 110 bronzból öntött ágyúval szereltek fel, Nelson admirális azonos elnevezésű hajójának elődjeként emlegetik.

A roncsot 2008-ban fedezték fel, de a búvárok számára szinte megközelíthetetlen, mert forgalmas hajóút alatt fekszik, és nagyon erősek az áramlatok.

Egy tengerkutató vállalat azonban most lehetővé tette, hogy a közönség online felfedezőutat tehessen a roncs körül, ugyanis távirányított eszközzel felvételeket készítettek a maradványokról. Az Odyssey Marine Exploration cég a victory1744.org honlapon tette közzé a videókat, amelyeken egyebek mellett a bronzágyúkat, a hajó deszkáit és vasöntvényeit is látni lehet.

A HMS Victoryt akkor érte a katasztrófa, amikor éppen visszatért egy sikeres, franciák elleni lisszaboni és gibraltári küldetésből.

(http://www.telegraph.co.uk/history/10296408/HMS-Victory-ship-wreck-footage-released.html)
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés