bezár
 

art&design

2013. 09. 11.
Ritka leleteket találtak a balatonudvari avar sírokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ritka leleteket találtak a balatonudvari avar kori sírokban az idei ásatási szezonban. A temetőből előkerült különleges darabokat szerdán mutatták be sajtótájékoztatón a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.
Az idén nyári feltárások során talált maradványok között volt például egy magas rangú vezető, akit szablyával együtt temettek el, egy másik gazdag férfit pedig egy birkával - mondta Perémi Ágota régész, muzeológus.

Az avar kori temetőre még 2002-ben, csatornaépítés közben bukkantak munkások. Az ásatás során kiderült, hogy a temetőben 670-től 930-940-ig temetkeztek, és három szint alakult ki: a legalsót a kora avar korban, a következőt a közép avar korban használták, a legfelsőt pedig a honfoglalás kori magyarok.

Az ásatás során nagy kiterjedésű temetőt, 531 sírt tártak fel, amelynek hetven százaléka avar, harminc százaléka magyar - mondta a régész. Eddig a temető azon részét tárták fel, amely a 71-es főúttól északra fekszik, de a szakemberek meglepetésére a temető az út déli oldalán is folytatódik. A sűrűn használt temetőben előfordult, hogy egy helyen két csontvázat is találtak.

Perémi Ágota tájékoztatása szerint az avar női sírokból korábban ékszerek (gyöngyök, karperecek, gyűrűk, nyakláncok) és edények kerültek elő, tűtartó, amely az övre volt erősítve textilszalaggal, továbbá félhold alakú csüngők. Különösen értékes lelet az a kőberakásos ruhakapocs, amely ezüstből készült és aranyozott: a veszprémi múzeum gyűjteményében ez az első ilyen darab.

Az avar férfiak sírjai is tartogattak meglepetést: amellett, hogy sok övgarnitúra, fegyver és férfi ékszer került elő, az idei ásatáson rábukkantak egy rangos férfi sírjára, akit szép övgarnitúrával, fegyverekkel, ékszerekkel és szablyával temettek el. Az ide temetett férfi magas rangú katonai vezető lehetett, akinek tekintélye volt a közösségen belül - magyarázta Perémi Ágota. Ugyancsak tehetős avar volt, aki mellé birkát temettek - ez szokatlan, pogány rituálé, amely csak a rangosaknak járt.

Szintén idén bukkantak rá az egyik avar sírban egy vaskulcsra, amely azért különleges, mert avar sírban eddig csak római kulcsot találtak, avar korit nem. Az egyik avar sírban egy vas ásópapucsot is találtak a csontváz mellett, amely komoly szertartásra utal, mivel a mezőgazdasági eszközök használata a temetésnél ritkán fordult elő. Valószínűleg rontáselhárító szerepe volt az ásónak. Ugyancsak idén került elő egy avar sótartó.

A négy ásatási szakasz során találtak egy játékkocka-gyűjteményt is, amelyből eddig egy volt az országban: a juh sarokcsontjából készült kockák is avar sírban voltak. A veszprémi gyűjtemény négy új varkocsszorítóval is gazdagodott, és egy csonttégellyel, amelyben állatok gyógyításához tartottak kenőcsöt.

A magyar sírokból kevesebb lelet került elő, az egyik gyereksírból például egy öntött bronz keresztet emeltek ki, és találtak még fonott nyakperecet, más ékszereket is.

Az ásatás még két hétig tart, azután új területeken szeretnék folytatni. Az idei munkálatokat a Nemzeti Kulturális Alap kétmillió forinttal támogatta.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Fischer Iván változata A Müpában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés