bezár
 

art&design

2013. 09. 12.
Semmelweis-kiállítás az orvostörténeti múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Semmelweis Ignác alakját, felfedezését mutatja be a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) pénteken nyíló kiállítása, amely kitér arra is, hogyan változott meg az orvos munkásságának megítélése az elmúlt másfél évszázadban.
A tárlat elsősorban Semmelweis kultuszának bemutatására helyezi a hangsúlyt. Az orvos életéről készült filmek részletei mellett innovatív módon ismerhetik meg a látogatók Semmelweis felfedezésének jelentőségét, valamint bemutatnak róla készült festményeket, korabeli orvosi és szülészeti eszközöket és kéziratokat is - közölte a múzeum az MTI-vel.

A kiállítás arra a kérdésre is keresi a választ, hogy miként bontakozott ki Semmelweis életének tragikuma - a döblingi elmegyógyintézetben halt meg -, mennyiben voltak felelősek érte kortársai vagy éppen ő maga.

A bemutató aktualitását az adja, hogy Semmelweis életművét 2013 júniusában az UNESCO Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága a Világemlékezet részévé nyilvánította.

A tárlat szeptember 13-ától látogatható Budapesten, a SOM Apród utcai épületében, Semmelweis szülőházában, ahol hamvait is őrzik. A kiállítást a magyar-olasz évad keretében decemberben a Római Magyar Akadémián is bemutatják, valamint a tervek szerint Párizsba is elviszik jövőre, az UNESCO-díj tiszteletére szervezett Semmelweis Világkongresszus keretében.

Semmelweis Ignác elsőként jött rá arra, hogy az orvos kezén, illetve a vizsgálati eszközökön lévő baktériumok miatt megfertőződhet a beteg, ami akár halálos fertőzéshez is vezethet. Az orvos 1847 tavaszán tárta fel a fertőzés mechanizmusát, de ezt csak 1859-ben publikálta a magyar és a bécsi Orvosi Hetilapban. Fő műve 1861-ben német nyelven, Pesten jelent meg A gyermekágyi láz kóroktana, fogalma és megelőzése címmel. Semmelweis korában 10-18 százalék között volt a gyermekágyi láz halálozási aránya, amelyet a felfedezésének köszönhetően egy százalékra tudtak visszaszorítani.

A teljes hagyatékot, a németül és magyarul megjelent publikációkat, leveleket a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum őrzi és gondozza.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál kurátori tárlatvezetése
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés