bezár
 

art&design

2013. 09. 13.
Megnyílt az óbudai Goldberger Gyűjtemény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy korábbi hasonló múzeum helyén csütörtökön megnyílt az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye, melynek 112 millió forintból felújított épületében A Goldberger... címmel új állandó kiállítás is létrejött.
A Goldberger család másfél évszázadon át működtetett kékfestő üzemet, majd világhírű textilgyárat Óbudán, a gyűjtemény az ő vállalatuk egykori, Lajos utcai székházában kapott otthont - mondta el az új intézmény megnyitóján Népessy Noémi igazgató.
   
A Textilmúzeum Alapítvány 2011-ben ajánlotta fel a III. kerületi önkormányzatnak az addig mostoha körülmények között működő múzeum épületét és műtárgyállományát, melyből 2012. január 1-jén az Óbudai Múzeum filiáléjaként létrejött a Goldberger Textilipari Gyűjtemény.
"Nemcsak új állandó kiállítást kellett létrehozni, szinte mindent új alapokra kellett helyezni" - idézte fel az igazgató, hozzátéve: a korszerű, interaktív állandó tárlat mellett pályázatot írtak ki a múzeum közönségforgalmi tereinek és arculati elemeinek megújítására is.

A nyitásra kiállítás-vezető és múzeumpedagógiai füzet készült, és az épületben Goldberger Műhely néven fiatal alkotóknak is bemutatkozási lehetőséget kínáló rendezvénycentrum és kávézó is nyílt - számolt be Népessy Noémi.
   
Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere hangsúlyozta, hogy a családi üzemet világhírű nagyvállalattá fejlesztő Goldberger Leó neve nemcsak a textiliparral, hanem az egykori Óbudával is szorosan összefonódott.
   
A nevét viselő gyűjtemény hosszú utat járt be, míg a mai formában megnyílhatott, de létrejöttével újabb elemmel gazdagodott az Árpád-híd budai hídfője körül formálódó óbudai kulturális negyed - emlékeztetett.
L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke elmondta, a beruházáshoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Alfa-programon keresztül 60 millió, míg a kerület 52 millió forinttal járult hozzá.
   
A jelenlegi kormány különösen fontosnak tartja a közgyűjtemények fejlesztését, ezért született nemrég új múzeumi törvény, amely teljesen új finanszírozási modellt alkotott meg, távlatot adva az önkormányzati fenntartású múzeumok számára - emelte ki.
   
L. Simon László emlékeztetett: ma jelentette be a kormány, hogy a józsefvárosi vasútállomáson 2014-re emlékhely épül a holokauszt gyermekáldozatai előtt tisztelegve, valamint hogy a hazai civil szervezeteknek, a zsidó közélet szervezeteinek és az oktatási intézményeknek 1,5 milliárd forintos alapot hoztak létre, hogy helyi szinten is lehetővé tegyék az emlékezést.
   
"A 2014-es emlékév kapcsán oly módon kell megemlékeznünk a holokausztról, hogy egyértelművé tegyük: közös veszteségekről van szó, ahogy a Goldberger család tragédiája is a magyar nemzet tragédiája" - hangsúlyozta a politikus.
   
Rámutatott, hogy a két világháború között a rangos múzeumok, folyóiratok, művészeti díjak nagy többségét nem az állam tartotta fenn, hanem olyan mecénások, mint a Goldberger család, nagyban hozzájárulva a Trianon utáni Magyarország megmaradásához. "Az ő példájukat kell követnünk ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeresen újuljon meg" - mondta el L. Simon László.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés