bezár
 

art&design

2013. 09. 14.
Szladovics Vilmos Gusztáv festőművész képei a Mélange Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2008-ban elhunyt Szladovics Gusztáv Vilmos festőművész mintegy harminc olajképe, akvarellje és grafikája látható hétfőtől a Mélange Galériában Budapesten.
Szladovics Vilmos Gusztáv tárlata a festőművész teljes életművéből, a család gondozásában lévő gyűjteményből válogat. Kiállítanak több olyan munkát is, amelyet eddig nem láthatott a magyar közönség - mondta el Jászi Orsolya, a galéria vezetője az MTI-nek. Hozzátette: az Irányi utcában folyó építkezés miatt a Jászi Galéria kiállításainak a Mélange Galéria ad otthont jövő őszig.

A galéria vezetője kifejtette: 1969-től 34 éven át élt Németországban a festőművész és 2003-ban települt vissza Magyarországra. Halála után a Jászi Galériában 2009-ben mutatták be alkotásainak egy részét.

A szeptember 28-ig nyitva tartó tárlaton látható lesz többek között az a folyamat, ahogy a hagyományos festészettől az absztrakt irányába jutott el a művész. Emellett az is nyomon követhető lesz, hogy a kis geometria formákból - amelyek egy várost vagy egy épületet képeznek le - hogyan építkeznek fel képei. Fő stílusirányzatára jellemző a négyzet és a félnégyzet forma, amelyet egyszerű építőelemként alkalmaz.

Az építészként, belsőépítészként tevékenykedett Szladovics Vilmos Gusztáv festészetét alapvetően meghatározza az építészetben szerezett gondolkodásmód és formai kultúra. "Annak a jegyében is válogattuk ki a munkákat, hogy bemutassuk, milyen módon jelenik meg egy építész szemlélete a képekben" - magyarázta a galéria vezetője.

Az alkotó életműve nagyon sok rajzot és vázlatot tartalmaz. A tárlaton látható lesz három olyan előtanulmány is, amelyet többek között azért válogattak be a kiállítás anyagába, hogy megmutassák, milyen sok kísérletezés előz meg egy kép elkészítését, másrészt pedig azért, hogy felhívják a figyelmet a festő rajztudására.

A galéria vezetője azt is elmondta, hogy a Jászi Galéria gondozásában ősszel jelenik meg a Szladovics Vilmos Gusztáv életművét feldolgozó album.

Szladovics Vilmos Gusztáv a Magyar Iparművészeti Főiskolán 1956-ban szerezett diplomát belsőépítész szakon, majd a Kereskedelmi Tervező Irodánál belsőépítészként helyezkedett el. 1969-ban emigrált Németországba, ahol először vásártervező építészként dolgozott. 1972-től elsősorban festőként tevékenykedett, de több építészeti megbízást is elvállalt. Részt vett többek között a bonni metró tervezésében. 1976-tól a düsseldorfi EP Galériának állandó kiállítója volt. Képeit Európa több városában is bemutatták.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés