bezár
 

art&design

2013. 09. 21.
Középkori lovagok Szent Mihály napján Tiszavasváriban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kézműves vásárral, középkori lovagokkal, gólyalábasokkal, csergető versennyel, koncertekkel, táncosokkal és a helyi népi gasztronómia legkiválóbb ízeivel ünnepli Szent Mihály napját szeptember 28-án és 29-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári.
A kétnapos, ingyenes programsorozat keretében bárki közelebbről is megismerheti és kipróbálhatja nagyapáink korának mesterségeit, megkóstolhatja a Tiszavasvári elődtelepülésének tekintett Bűdszentmihály "csipetnyi ízeit" - közölte Balogh Tamás, a szervező Vasvári Pál Múzeum sajtóreferense az MTI-vel.

Az idei ünnep hangsúlyát főképp a közösségépítésre helyezik a szervezők. A hagyományos vásári hangulat mellett középkori lovagi harcművészeti és helyi gasztronómiai bemutatók, zenés rendezvények, koncertek színesítik majd a kínálatot. Első alkalommal rendezik meg a helyi párlatok seregszemléjét, valamint a "Zúzos-lé" főzőversenyt - emelte ki a szóvivő.

A rendezvény a megszokott helyszíneken, a múzeumkertben és a Szentmihály téren zajlik. Idén is lesz terményáldó istentisztelet, valamint a régi hagyományokat felidézve karikásostor-csergető verseny. A nagyszínpadon fellép Herczku Ági, Nikola Parov és a bandája, a programsorozat alatt pedig a Vasvári Pál Múzeum is ingyenesen megtekinthető lesz.

A mai Tiszavasvári helyén két település állt egykor, Tiszabűd és Bűdszentmihály, utóbbiról már az 1200-as években említést tesznek a történelmi históriás írások. A templomos települést IV. Béla király adományozta a Balogh Semjén családnak, melyet védőszentje után Szentmihálynak neveztek.

Az itt élők büszkék az egykori városalapítóikra és több százéves településükre, valamint annak korábbi nevére. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint a két település múlt század eleji összeolvadása, majd az 1952-es névváltozása óta fennmaradt, és mind a mai napig - igaz, nem hivatalosan - használt Bűd és Szentmihály településnév. A néphagyomány szerint Szent Mihály napja a kisfarsang időszakának kezdőnapja, a lakodalmak és az állatvásárok ideje.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés