bezár
 

zene

2013. 09. 24.
ARMEL Operafesztivál Szeged – hatodszor
Opera-oratórium, ősbemutató, ősrendezés, operakrimi és gyerekopera az Armel idei műsorán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
ARMEL Operafesztivál Szeged – hatodszor A hatodik Armel Operafesztivál Szeged programjáról, a múlt-és jövőbeli nagyszabású tervekről ma délelőtt zajlott sajtótájékoztató a budapesti Lengyel Intézetben. A legújabb hírekről és eseményekről Havas Ágnes fesztiváligazgató, Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és dr. Csernus Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, a szegedi Alliance Française elnöke számolt be.
Klasszikus kedvencek 2018.
Havas Ágnes a tavalyi jubileumi év utórezgéseként bemutatta a frissen megjelentetett ARMEL-könyvet, mely a Fesztivál első öt évét mutatja be. Az igazgató szerint a könyv "nosztalgia annak, aki eddig részt vett benne és ízelítő a Fesztivál hangulatából azok számára, akik még nem".

Az idei Fesztivál bemutatása előtt kisebb kudarcról számolt be Havas Ágnes, ugyanis a két évvel ezelőtt meghirdetett zeneszerzői pályázatra csupán négy pályamű érkezett. A fesztiváligazgató többre számított, hiszen a fődíj jelentős: a 6000 eurós díjazás mellett a győztes darab bemutatásra kerül Pilsenben, Avignonban és Szegeden is.

Havas Ágnes

Az idei Fesztivál az opera műfajának igazán széles metszetét adja: Stravinsky Oedipus rex című opera-oratóriuma után Zoran Juranić horvát zeneszerző ősbemutatóját, A nyár utolsó virágát láthatjuk Szegeden. Ezután az eredeti produkció dokumentumai alapján kerül bemutatásra Verdi Simon Boccanegrája, Britten szellemtörténeten alapuló A csavar fordul egyet című műve, majd zárásként egy igaz különlegesség: Russell Hepplewhite Lajka, az űrkutya című gyerekoperája.

A fesztiváligazgató "szerencsére semmi újat nem tud mondani" az Armel médiapartnereiről: továbbra is közvetíti a dokumentumfilmeket a Mezzo, élőben közvetíti az összes előadást és a Gálát az ARTE / ARTE Live Web. A Duna Televízió a Gálát közvetíti élőben, az előadásokat pedig felvételről.

A Fesztivál a zsűrivel kapcsolatban újít: a szokásos nemzetközi zsűri mellett idén a szorosabb együttműködés jegyében a Szegedi Tudományegyetem képviselői is díjakat osztanak ki, valamint Szeged város prominens egyéniségei, akik maguk is lelkes operarajongók, civil zsűrit állítanak fel.

Havas Ágnes büszkeségként emelte ki, hogy idén a két győztes, a legjobb férfi és a legjobb női énekes abban a megtiszteltetésben részesül, hogy önálló szilveszteri koncertet adhat Svájc egyik legfontosabb koncerttermében, a genfi Victoria Hallban.

Havas Ágnes két a Fesztiváltól különálló, azonban azzal szoros kapcsolatban lévő projektről számolt be, melyek Magyarország kulturális képét erősítik a világban. Említést tett a közelmúltban az Opera Európával közösen megszervezett Opera Menedzsment Kurzusról, mely a világon egyelőre egyedülálló kezdeményezés. A Balatonfüreden tartott kurzus során az operavilág legjelentősebb egyéniségei tartottak előadásokat olyan diákoknak, akik maguk is fontos operaházak produkciós vezetői, operafesztiválok igazgató-helyettesei. Emellett kiemelte, hogy Armel-szervezében kerül bemutatásra Bartók Kékszakállúja a Normandiai Őszi Fesztiválon két magyar szólista, Cser Krisztián és Miksch Adrienn részvételével. A Pannon Filharmonikusokat a francia karmester, Daniel Kawka vezényli november 25-26-án Rouenban.

Gyüdi Sándor

Gyüdi Sándor elmondta, hogy idén a Szegedi Szimfonikus Zenekar az ötből három operában működik közre, valamint a Díjátadó Gála kísérőzenekara is. A zeneszerző-pályázat zsűrijeként annak ellenére, hogy egy kortárs opera értékelése partitúra alapján nagy feladat, nem örül, hogy csak négy pályamű érkezett, de reméli, hogy ezek közül valamelyik értéket teremt és megmarad a repertoárban.

Az októberi Fesztiváltól azt várja, hogy színes programja által bemutatja, merre tart az operajátszás, és bízik benne, hogy az derül ki, Verdit is és Hepplewhite-ot is érdemes játszani, emellett érdemes megvizsgálni az eredeti színrevitelt, és nyitottsággal fogadni a legvadabb kísérleteket is.

Dr. Csernus Sándor

Dr. Csernus Sándor fontosnak ítélte meg, hogy a Szegedi Tudományegyetem mint a Dél-Alföld legnagyobb munkáltatója minél szorosabbra fűzze kapcsolatait a körülötte zajló kulturális élet eseményeivel. Kiemelte, hogy az eddigi években is sikerült az egyetemnek hozzátennie valamit a Fesztiválhoz, és ez az együttműködés idén újabb szintre lépett az SZTE-zsűri, valamint a jelentős (és igen népszerű) jegykedvezményeknek köszönhetően.

sajtótájékoztató

A Fesztivál előadásai a Szegedi Nemzeti Színházban

2013. Október 5.
Igor Stravinsky: Oedipus rex

A Poznańi Opera produkciója (Poznań, Lengyelország)
Közreműkodik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar es a Poznańi Opera énekkara es tánckara
Rendező: Jacek Przybyłowicz
Vezényel: Grzegorz Wierus


2013. október 7.
Zoran Juranić: A nyár utolsó virága

A Szerb Nemzeti Színház és a Horvát Zeneszerzők Társasága − Zagrabi Zenei Biennálé produkciója (Újvidék, Szerbia)
Közreműkodik: a Szerb Nemzeti Színház Zenekara es Énekkara
Rendező: Zoran Juranić
Vezényel: Zoran Juranić


2013. október 10.
Giuseppe Verdi: Simon Boccanegra

A Szegedi Nemzeti Színház Produkciója (Szeged, Magyarország)
Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara
Az eredeti bemutató dokumentumai alapján színpadra állította: Pál Tamás, Molnár Zsuzsa,
Toronykőy Attila
Vezényel: Pál Tamás


2013. október 12.
Benjamin Britten: A csavar fordul egyet

Az Isztambuli Állami Opera es Balett produkciója (Isztambul, Törökország)
Közreműködik: az Isztambuli Állami Opera és Balett zenekara
Rendező: Ayatac Manizade
Vezényel: Leonhard Garms


2013. október 14.
Russell Hepplewhite: Lajka, az űrkutya

Az English Touring Opera produkciója (London, Egyesült Királyság)
Közreműködik: Rebecca Hewes (cselló), Tamás Péter (klarinét), Belházy Gyula (fagott),
Laskai Krisztián Zsolt (ütő)
Rendező: Tim Yealland
Vezényel: Russell Hepplewhite


2013. október 15.
Díjátadó Gála

Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Rendező: Böhm György
Vezényel: Gyüdi Sándor


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Rohmann Ditta Bach-sorozata
A zenészgörcs, avagy fokális disztónia kezelése

Más művészeti ágakról

Simi és a rendetlen betűk
Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról
Kemény Lili: B monitor című darabja az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés