bezár
 

art&design

2013. 09. 27.
Fotográfia felsőfokon: kiállítás Howard Greenberg gyűjteményéből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mások mellett Edward Steichen, André Kertész és Richard Avedon, a fotótörténet összesen 80 kiemelkedő alkotójának felvételeit mutatja be a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Fotográfia felsőfokon - Válogatás Howard Greenberg gyűjteményéből című, szombattól látogatható kiállítása.
"Fotográfusként soha nem terveztem, hogy magam is gyűjtő leszek, ahogy aztán később nem gondoltam arra, hogy kiállításon mutassam be a több mint harminc év alatt összegyűjtött anyagot" - emlékezett a tárlat pénteki sajtóbemutatóján Howard Greenberg.

A New York-i galerista elmondta: a lausanne-i Musée de l'Elysée-ből keresték meg azzal az ötlettel, hogy kiállításon mutassák be gyűjteménye legkiemelkedőbb darabjait.

Anne Lacoste, a svájci múzeum kurátora hozzátette: a Greenberg-kollekció a fotográfia történetének igen fontos, több mint 500 fotót tartalmazó gyűjteménye, amely elsősorban a két világháború közötti időszakra fókuszál. Az anyag először a Musée de l'Elysée-ben, majd a párizsi Henri Cartier-Bresson Alapítványnál mutatkozott be, mielőtt némileg újragondolva Budapestre érkezett volna.

Kincses Károly, a budapesti tárlat kurátora elmondta: egy 138 fotóból álló válogatás bemutatását tervezték, végül azonban 118 fotográfia került a kiállításba, a további húsz felvétel is látható lesz azonban egy napig októberben vagy novemberben.

"Ez az anyag olyan színvonalú, mintha egy képzőművészeti múzeum Monet, Renoir, Cézanne és Picasso festményeiből rendezne kiállítást" - méltatta a kollekciót a fotómuzeológus, hozzátéve: a látogatók számára a tárlat érthetővé teszi majd, miért ér annyit egy vintázs, azaz maga a fotográfus által előhívott és szignált, első nyomat.

A kiállítás első termében Howard Greenberg személyes kedvencei: Edward Steichen, a cseh avantgárd legkiemelkedőbb alkotói, valamint magyar fotográfusok - André Kertész, Munkácsi Márton, Kinszki Imre és Angelo - felvételei kaptak helyet.

A Mai Manó ház két emeletén a látogatók olyan világhírű felvételekkel találkozhatnak, mint Robert Capa A milicista halála vagy Jevgenyij Halden Egy szovjet katona kitűzi a szovjet zászlót a Reichstag tetejére című vintázs nyomatai. Bizonytalan a szerzősége annak a Hamilton Wright nevén fennmaradt, szinte mindenki által ismert fotónak, amelyen a Rockefeller Centert építő munkások ebédelnek 300 méteres magasságban egy vastraverzen.

A mások mellett Alexander Rodcsenko, Henri Cartier-Bresson, Robert Frank és W. Eugene Smith fotográfiáit is felvonultató tárlat 2014. január 5-ig látogatható a Nagymező utcai kiállítóhelyen.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés