bezár
 

art&design

2013. 09. 27.
Magyar kulturális napok Firenzében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei magyar-olasz kulturális évad kiemelt helyszíne lesz októberben Firenze városa, ahol hazánk kultúrája több napos programsorozattal mutatkozik be az olasz közönségnek.
Október 8-án Kaiser Ottó Testvérvárosok: Budapest-Firenze című fotókiállítása nyitja meg a magyar kulturális események sorát a firenzei Villa Finalyban. A kiállítás az előzetes program szerint Tarlós István budapesti főpolgármester nyitja meg.

Egy nappal később a firenzei San Marco múzeum Michelozzo-könyvtártermében megnyílik a Corvin Mátyás és Firenze című kiállítás, másnap az Uffizi-képtárban a Magyar önarcképek az Uffizi Galériában című tárlat. Szintén október 10-én a képtárban Medgyesi Zsolt Junior Prima-díjas zongoraművész Liszt-koncertet tart. Október 14. és 17. között konferencia zajlik a 2011-ben elhunyt Boskovits Miklós, a firenzei egyetem tanszékvezető művészettörténész professzora emlékére a firenzei német intézet szervezésében.

A Mátyás király korát, a magyar reneszánsz kultúrát és a Mátyást és Lorenzo il Magnificót párhuzamba állító kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) és a vendéglátó San Marco Múzeum közös rendezésében valósul meg. Vitéz Jánoson és Janus Pannoniuson kívül bemutatják azokat a firenzei humanistákat is, köztük Marsilio Ficinót, akik szoros kapcsolatot tartottak a budai udvarral. "Ez lesz talán az eddigi legszélesebb körű Mátyás-kiállítás, amelynek megrendezésére a 2008-as BTM-beli Mátyás-tárlatunk nyomán kaptunk meghívást Cristina Acidinitől, a firenzei múzeumok főfelügyelőjétől" - mondta Farbaky Péter, a BTM főigazgató-helyettese, a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek.

A firenzei tárlathoz az Egyesült Államok, Ausztria, Franciaország, Lengyelország, Németország, Magyarország, Nagy-Britannia, Olaszország, Svájc és a Vatikán harmincöt gyűjteményéből kölcsönöztek műtárgyakat. A január 6-ig látható kiállításon lesznek corvinák, festmények, szobrok, érmek, építészeti töredékek, ötvöstárgyak, majolikák és fegyverek. Kiállítják a Magyar Nemzeti Múzeum féltett kincsét, Mátyás trónkárpitját, amelyet Firenzében szőttek a 15. században és most készült el a restaurálása. A kiállításhoz csaknem négyszáz oldalas olasz nyelvű katalógus készült.

"Az Uffizi-képtár évszázadokra visszanyúló történetében ez az első olyan kiállítás, amely a magyarországi művészet egy szegmensének bemutatását vállalja fel" - mondta Fehér Ildikó művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, a kiállítás kurátora. A 16. századtól kezdve a Mediciek, illetve a később megalapított Uffizi-képtár hozta létre a világ legnagyobb önarckép-gyűjteményét, amely jelenleg több mint ezerhatszáz darabból áll. Közöttük huszonhárom mű magyar festő alkotása, ezeket mutatják be önálló kiállítás keretében. Az alkalomból az Uffizi megjelenteti a képek első kritikai katalógusát is olasz nyelven, a magyar nyelvű kiadást a magyar Külügyminisztérium támogatta az olasz-magyar kulturális évad alkalmából. Az önarcképek között sok olyan festmény szerepel (Markó Károly, Nemes Eliza, Barabás Miklós művei), amelyek teljesen publikálatlanok, ismeretlenek, még a hazai művészettörténészek számára is.

"Több portrénak korábban még a létezését sem sejtettük, több éves előkészítő munkálatok, levéltári kutatások eredményeként bukkantunk ezekre" - tette hozzá Fehér Ildikó.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés