bezár
 

art&design

2013. 09. 28.
Itthon vagy!-hétvége - Színes, hangos vásári forgatag Veszprémben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több száz család látogatott ki szombaton délelőtt a veszprémi várba, ahol színes, hangos vásári forgatag várja az érdeklődőket a Szent Mihály-napi búcsúban; programokat kínálnak még a színházkertben és a múzeumban is.
A város és az érsekség a település és a bazilika védőszentje tiszteletére minden évben megrendezi a hagyományos Szent Mihály-napi búcsút. Az idén is már pénteken elkezdődtek a rendezvények, amikor is a városrészek és régi mesterségek mutatkoztak be, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben pedig az erdélyi fejedelemasszonyokról szóló kiállítást lehetett megtekinteni.

Szombatra a várat a színes vásári forgatag lepte el: zsűrizett kézműves termékek, vásárfiának valók garmadája, hasznos holmik, népi viseletek, könyvek, szépen kivitelezett, kézműves ékszerek, természetes anyagokból készült játékok sorakoztak a pultokon. És persze gasztronómiai termékek: míves sajtok, frissen sütött sütemények illata töltötte meg a történelmi és szakrális teret.

Ugyan a vásározók még nem töltötték meg a teret és a vár utcáit, mert hagyományosan vasárnap rendezik a Szent-Mihály-napi vásárt, mégis, a szép, napsütéses időben már több száz család látogatott ki a búcsúba szombaton délelőtt.

A Szentháromság téren felállított színpadon a Kabóca Bábszínház az ünnephez igazodva a Teremtésmesével készült; Écsi Gyöngyi rendező és Gulyás Ferenc népzenész előadásában ízes palóc nyelven hallhatta a vásári közönség a világ teremtésének, Évának és Ádámnak sok humorral átszőtt történetét.

Azután igazi vásári komédia következett a Márkói Kamara Teátrum előadásában, akik előbb A Paradicsomot-járt idák, majd A Megóvott szüzesség történetét adták elő, bevonva a játékba a búcsú közönségét is.

A színházkertben a magyar pásztorkutya-fajtákkal lehet megismerkedni szombaton délután, a Laczkó Dezső múzeumban népművészeti programok várják az érdeklődőket, este hatkor pedig Múlandóság és halhatatlanság címmel fáklyás, jelmezes felvonulás indul a várba a Szent Mihály bazilikához.

Vasárnap folytatódik a búcsú a várban, a székesegyházban Márfi Gyula érsek celebrál szentmisét fél tizenegykor, a Kabóca Bábszínház a Holdkirály palotája című interaktív bábjátékot adja elő a Szentháromság téren, majd népzenei és néptános programok lesznek, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban történelmi játszóház, lovagi viadal kézműves foglalkozások,íjászat várja a családokat.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezte a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. Szombaton és vasárnap több mint 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés