bezár
 

art&design

2013. 09. 28.
Itthon vagy!-hétvége - Kolbász nagymester az Argentínából hazalátogató Botka Gyula
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kolbász nagymester az Argentínából először hazalátogató Botka Gyula. Ezt a vele együtt Magyarországra érkezett Szalma Gizella árulta el a sajtónak szombaton Békéscsabán, amikor a városban megkóstolták azokat a díjazott kolbászokat, amelyeket a zsűri a legjobbak közé sorolt az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozat keretében megrendezett kolbászgyúró versenyen.
A csabai kolbász sokkal fűszeresebb és csípősebb a miénknél, de nagyon ízletes - mondták az Argentínából érkezett vendégek. Botka Gyula elárulta, hogy ötven éve készít házi kolbászt, a receptet hentesmester édesapjától tanulta, még Sátoraljaújhelyen, szülővárosában.

A kolbászt borssal és édes paprikával ízesítik és leforrázott fokhagymát tesznek bele, a tartósítás nagyon pici salétrom hozzáadásával és hagyományos füstöléssel történik. Elmondta, hogy a kolbászt saját gazdaságában nevelt sertésből készíti, az állatokat kizárólag kukoricával és lucernával takarmányozza. A család 150 hektáron gazdálkodik, valamikor több száz sertést tartott, tejelő tehenészete volt. Fia is folytatja a gazdálkodást, gyapotot termel és állatokat nevel - tette hozzá.

Eddigi élményeikről elmondták: pénteken Sátoraljaújhelyen jártak. Botka Gyula a várost így jellemezte: túlságosan jó és gazdag hely, most érti igazán, édesapja miért vágyott mindig vissza ide.

Szalma Gizella és Botka Gyula Argentína legszegényebb tartományából, Chacóból érkezett, ahová az első magyarok az 1920-as évek közepén települtek ki egykor mintegy kétezres közösséget alkotva. Mindketten először látogattak Magyarországra, a közmédia szervezésében.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezte a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. Szombaton és vasárnap több mint 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés