bezár
 

art&design

2013. 10. 01.
Titkok a Közlekedési Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ötvösműhelyek zárt világába nyerhetnek betekintést a Kincskészítők Műhelytitkai című kiállításra látogatók a Közlekedési Múzeumban.
A kedden megnyílt új időszaki kiállításon egyebek mellett Mátyás király korabeli szarvasüllőt, egy több száz éves, egyedi formatervezésű ritkaságokat is láthatnak az érdeklődők, de megismerkedhetnek például az ékszerek és ötvös remekek készítésének nagyközönség előtt ritkán feltárt fortélyaival is.

A látogatók ötvösműhelyek zárt világába nyerhetnek betekintést ahova "nem léphetett be akárki, hiszen a mesterek igen drága nyersanyaggal dolgoztak, amelynek lehullott porát is összegyűjtötték. Ugyancsak vigyázták a szakmai mesterfogásokat, amelyeket a kiválasztott, arra érdemes tanítványnak adtak csak tovább" - olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményben.

A kiállításon különleges alakú és kialakítású szerszámok, az ötvös munkát segítő kalapácsok, speciális, kézhez idomuló vésők is láthatóak. Az eszközök könnyebb megértését eszközleírások és dokumentumok is segítik.

A december 8-ig látogatható kiállítás az évszázadokon át apáról fiúra szálló ötvösmesterség műhelytitkaival is megismertet, az érdeklődők hétvégenként tartott bemutatók keretében megtudhatják például, hogy hogyan készülnek az ékszerek, hogy mi az a cizellálás, vagy a tűzzománcolás, de egyéb furcsa és ismeretlen szerszámokkal is találkozhatnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés