bezár
 

art&design

2013. 10. 04.
Eltűnt Leonardo-festmény került elő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötszáz év után egy svájci páncélszekrényből került elő az Isabella d'Este mantovai hercegnő arcképét ábrázoló festmény, amely a Corriere della Sera olasz napilap pénteki magazinkiadása szerint eredeti Leonardo-alkotás.
A megtalált Leonardo című beszámoló az újság kulturális mellékletében, a Settében olvasható, a cikk a kép története mellett az eredetiségét bizonyító vizsgálatok eredményeit is közölte.
   
A 61x46,5 centiméteres, vászonra festett olajfestményt a művészettörténészek elveszettnek hitték, sokan azt is kétségbe vonták, hogy Leonardo valaha megfestette a portrét. A képen az arcát balra fordító Isabella d'Este (1474-1539) profilja látszik, fején koronával, kezében jogarként tartott pálmalevéllel.
   
Az alkotás egy olasz gyűjtő tulajdona, akinek a nevét nem közölték, a festmény a beszámoló szerint jelenleg is egy svájci páncélszekrényben van. A Sette megfogalmazása szerint a festmény létezését tulajdonosa hozzájárulása nélkül hozták nyilvánosságra azzal a céllal, hogy a Leonardo-kép végre múzeumba kerüljön és látható legyen.
   
A festményt Carlo Pedretti Leonardo-tudós, a Los Angeles-i Hammer Museum Leonardo-kutatóközpontjának igazgatója kutatta fel és hitelesítette. Mint elmondta, a vásznon és a festményen végzett szövet- és pigmentvizsgálatok, valamint a C14 radiokarbon-vizsgálat is megerősítette: eredeti Leonardóról van szó.
   
A festő (1452-1519) és a hercegnő 1499-ben Mantovában találkozott, amikor a művész a franciák által elfoglalt Milánóból Francesco Gonzaga mantovai herceg udvarába menekült. Gonzaga feleségéről, Isabelláról Leonardo Mantovában rajzot készített, ezt a párizsi Louvre őrzi. A festmény 1514-ben Rómában született, amikor Leonardo és Isabella is X. Leó pápa és testvére, Giuliano de Medici vendége volt. A festménynek ezután nyoma veszett.
   
A Sette arról is hírt adott, hogy a firenzei Uffizi Képtárban befejeződött Leonardo da Vinci Háromkirályok imádása című művének egy évig tartó restaurálása. A megtisztított kép számos részlettel gazdagodott.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
Voicingers workshopok Budapesten
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés