bezár
 

art&design

2013. 10. 06.
Czene Márta kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Czene Márta festőművész kapta idén a Tornyai-plakettet, a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet a képzőművészeti seregszemle mintegy húsz másik elismerésével együtt a kiállítás vasárnapi megnyitóján adtak át Hódmezővásárhelyen.
Czene Márta 1982-ben Budapesten született. Tanulmányait édesapja, Czene Gábor festő- és grafikusművész műtermében kezdte, majd a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járt. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 2007-ben, tanár szakán a következő esztendőben végzett.

A Vásárhelyi Őszi Tárlaton először 2007-ben mutatkozott be, ekkor Endre Béla-díjjal tüntették ki, s ezt követően is többször szerepelt az Alföldi Galériában rendezett képzőművészeti seregszemlén, ahol 2009-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium elismerését kapta meg. A 31 esztendős festőművész egyike a Tornyai-plakettet legfiatalabban elnyert alkotóknak.

"A kép minden formája érdekel, és forrásává válhat munkáimnak, bármilyen médiumban készült, akár a kortárs képi kultúra része, akár a középkori mesterektől maradt ránk; legyen az film, képregény, digitális vagy analóg fotó, reklám, festmény vagy szobor, de akár még a közvetlen látvány is. Ezeknek egyfajta kollázsa az, amit festek, jelek jelei, idézetek felidézése tehát, és magam sem tudom, hogy a látványra, egy fotóra, vagy a bennem kialakult, és a valóságos képektől nem független, de szigorú szabályokra épülő világ képére hasonlít-e jobban" – vallott korábban művészetéről.

A Szabó Iván szobrászművész által tervezett Tornyai-plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg. Az eleinte csupán erkölcsi, majd 1966 óta anyagi elismerést is jelentő fődíj a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalommal jár, a hódmezővásárhelyi önkormányzat felajánlása révén.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés