bezár
 

art&design

2013. 10. 06.
Gazdag néprajzi gyűjtemény a Nagyházi Galéria árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A festmények és bútorok mellett címer formájú butellát, fogadalmi viasztárgyakat és sárközi bútorokat felvonultató néprajzi gyűjtemény is szerepel a Nagyházi Galéria kétnapos aukcióján, kedden és szerdán Budapesten.
Árverésre bocsátják a Nagy József pécsi tanár 49 év alatt összegyűjtött 737 tárgyát - köztük kályhacsempét, úti ikonokat, üvegtárgyakat, szőtteseket - tartalmazó néprajzi gyűjteményt. A gyűjtő leginkább Baranya és Tolna megye horvát falvaiban, valamint Erdélyben járt - mondta el Mayer Vera, a galéria értékbecsüse az MTI-nek.

A kollekció tulajdonosa az 1875-re datált magyar címer formájú butellára hívta fel a figyelmet. Nagy József szerint ritkaságnak számít a festett fenyőfapad 1866-ból, valamint az 1836-ra datált festett és faragott tálas szekrény Székelyföldről. A horvátok lakta Drávaiványból származik a fonóba való szék és a szövött lenvászon ágyterítő, amely 18 ezer forinttól kelhet el. A legmagasabb kikiáltási árról, 220 ezer forintról indul egy szász mázas kancsó. A 17. századi kályhacsempék közül figyelemre méltó egy 1660-ra datált mázatlan cserép, amely 22 ezer forinttól vár gazdára. A textilek a 20. század második feléből valók, de szerepelnek a gyűjteményben 19. századi mézeskalács formák, öntött fogadalmi viasztárgyak és fémikonok - ismertette Nagy József.

A galéria festménykínálatában a mediterrán hangulatú olajképek mellett Herman Lipót őszi tájképe, valamint a maga idejében nagyon népszerű Déry Béla felvidéki városról készült tájképe szerepel. Az értékbecsüs felhívta a figyelmet Molnár Z. János posztimpresszionista alkotására, amely nagy mérete miatt szokatlan az 1880-ban született festő életművében. Berkes Antal egyik Budapest-látképe indul a tételek közül a legmagasabb kikiáltási árról, 320 ezer forintról.

A huszadik századi alkotások közül az értékbecsüs megemlítette Pentelei Molnár János virágcsendéletét és Diener Dénes Rudolf utcarészletét. Klie Zoltán, Czóbel Béla, László Gyula festményei mellett Bernáth Aurél rézkarc önarcképére, valamint Mednyánszky László ceruzarajzára is lehet licitálni - tette hozzá.

A korabeli polgári ízlést képviseli az árverés első napjának bútorkínálata, amelyben 19. és 20. századi komódok, kanapé, szófa, szalongarnitúra és tükrök is szerepelnek. A legmagasabb a kikiáltási ára egy 19. századi osztrák írószekreternek, amely 950 ezer forinttól vár gazdára. A vastag talpon álló, különös formájú art déco konzolasztal - az értékbecsüs véleménye szerint - jól mutatja az irányzatra jellemző kísérletezést.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés