bezár
 

art&design

2013. 10. 11.
Megújult a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a felújított Szőnyi István Emlékmúzeumot Zebegényben, az eseményhez kapcsolódva megnyílt a Triznya Mátyás–Szőnyi Zsuzsa emlékszoba, valamint a Rejtett kincsek Szőnyi Zsuzsa gyűjteményéből című időszaki kiállítás is.
Az emlékházat Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára adta át csütörtökön. Az államtitkár a 20. század egyik legfontosabb magyar festőművészéről szólva emlékeztetett: Szőnyi István és családja a második világháború során tanúsított példamutatásukkal kiérdemelték a Világ Igazai kitüntető címet (1984). Mint fogalmazott, Szőnyi István személyes gondjaként hordozta a nemzet sorskérdéseit, "emberi, művészi tartásának meghatározó szerepe van ma is nemzeti önismeretünk alakításában".

Hozzátette: minden magyar tudományos eredmény, művészi alkotás a magyar nemzeti tudatot erősíti, ezeket az eredményeket azonban ápolni kell, ahogy teszi ezt Szőnyi Zsuzsa. Klinghammer István hozzáfűzte: az állam számára a kultúra támogatásának minden formája nemcsak kötelesség, hanem lehetőség is, "hiszen ha a művészek kibontakozhatnak, erősíthetik hazánk megbecsültségét a világban".

Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Ferenczy Múzeum igazgatója egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a felújítással nemcsak régi fényét nyerte vissza az emlékmúzeum, de megvalósult Szőnyi Zsuzsa egyik nagy álma is, a Triznya-Szőnyi emlékszoba. Szőnyi István 1924-től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum, 2013-tól a szentendrei Ferenczy Múzeum tagintézménye. Köpöczi Rózsa művészettörténész, a kiállítások kurátora kiemelte, hogy az intézmény a kezdetektől megvalósítja a korszerű múzeum eszményét, hiszen kertjében már 1968-tól művészeti szabadiskola működik. A kulturális kormányzat - a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből - 35 millió forinttal járult hozzá az épület felújításához.

A látogatók a megújult fogadótérben és a korábban vetítőteremként működő új kiállítószárnyban láthatják Szőnyi István és Triznya Mátyás festőművészek hagyatékát, köztük a Triznya Mátyás-Szőnyi Zsuzsa házaspár római életének emlékeit. Új időszaki kiállításként pedig olyan különleges kollekció várja a közönséget, mint a Rejtett kincsek Szőnyi Zsuzsa gyűjteményéből című válogatás, amely a festő hagyatékából a lányához Rómába került festményeket és grafikákat mutatja be.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés