bezár
 

art&design

2013. 11. 03.
Portugál csempeművészet budapesti kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A portugál csempeművészet: kortárs párbeszédek címmel 23 tablón és két vitrinben mutatják be a lisszaboni Csempe Múzeum és a budapesti Camoes Intézet vándorkiállítását a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában kedden.

Az azulejo (csempeművészet) évszázados hagyományát modern alkotásokkal párhuzamba állító kiállítás anyagát 23 plakáton ismerhetik meg az érdeklődők. A plakátokon a portugál szöveg alatt magyar fordításban olvasható az adott csempe története - mondta el az MTI-nek Andorka Eszter, a mediterrán térség csempeművészetének kutatója, aki két vitrinben a maga készítette csempéket állította ki. Az egyikben majolika, a másikban aresta technikával készült munkák láthatók.

A portugál azulejo-művészetben a majolika technika elterjedése a 16. századra tehető, a 17. századra a csempék a festett mintákkal színesebbé váltak. A szakértő hangsúlyozta: öt szín jellemzi a csempéket, a kék, a zöld, a barna, a sárga és a narancssárga, a felhasznált minták pedig többnyire articsóka, madarak, virágok és hajók voltak. A 18. században holland hatásra a kék-fehér szín került előtérbe. A geometrikus formákat mutató spanyol-mór minták a 13-16. században keletkeztek és Andalúziából kerültek Portugáliába.

"A mediterrán kézműves csempeművészet hihetetlenül gazdag. Sokszínűsége természetesnek tűnik annak fényében, hogy a Földközi-tenger nemcsak országok, hanem földrészek között is kapcsolatot teremt, lehetőséget adva ezáltal különböző kultúrák, vallások, művészetek egymásra hatására" - fejtette ki a kutató.

Fölidézte, hogy ő maga a portugál csempeművészet jelenét és múltját ismerte meg először Lisszabonban, és onnan jutott el Marokkóba, majd Spanyolországba. Először kutatóként vizsgálta a mediterrán kézműves csempeművészetet, majd annyira beleszerett, hogy maga is elkezdett csempéket készíteni.

Andorka Eszter a kiállításon vetítéssel egybekötött előadást tart a mediterrán csempeművészetről. A tárlat ideje alatt november 15-én csempefestő workshopot is tart.

A megnyitón köszöntőt mond Antonio Jorge Mendes, a budapesti portugál nagykövet és Dippold Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának igazgatója.

A tárlatot, amely november 23-ig látható, Patricia Infante Da Camara, a Camoes Intézet és Portugál Nyelvi Központ igazgatója nyitja meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés