bezár
 

art&design

2013. 11. 05.
Festmények, ékszerek és lakberendezési tárgyak a BÁV árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Than Mór, Ligeti Antal és Székely Bertalan arcképei mellett ékszerek, art deco és Zsolnay-tárgyak, szőnyegek és bútorok is szerepelnek a BÁV háromnapos őszi árverésén november 12. és 14. között Budapesten.

Az aukción összesen 671 tételt kínálnak eladásra. Az első napon régi és új ékszerek bocsátanak licitre. A második nap a bútoroké és a festményeké, amelyek között 17-19. századi európai művészek alkotásai, valamint 19-20. századi modern és kortárs hazai mesterek művei egyaránt megtalálhatók. A harmadik napon pedig műtárgyakat, köztük egy 30 darabos Zsolnay-kollekciót és art deco darabokat árvereznek el.
Tűzkő Péter, a BÁV műkereskedelmi üzletágvezetője az aukcióról tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón a festménykínálat darabjai közül kiemelte Than Mór, Ligeti Antal és Székely Bertalan igényesen megfestett férfi és női portréit. "Ritkaságnak számít, hogy egy aukción ennyi múzeumi kvalitású arckép szerepeljen" - jegyezte meg.
A 19. századi magyar festmények közül felhívta a figyelmet Tahi Antal Vasárnap című olajképére, valamint Liezen-Mayer Sándor Menekülés Egyiptomba című művére, amelyet 950 ezer forintos kikiáltási árral bocsátanak licitre. Tornai Gyula 1928-ra datált Az új nyakék (Háremben) című főművét 4,8 millió forinttól kínálják. Emellett a 20. század első felének meghatározó festőiskolái, művésztelepei és a modern festészet képviselői - köztük Molnár-C. Pál, Vaszary János, Mednyánszky László és Kádár Béla - alkotásait vonultatják fel. A kortársak közül Tenk László, Aknay János, ef Zámbó István és Deim Pál művei is szerepelnek a tételek között.
A negyvendarabos bútorkínálatból az egyik legrégebbi egy 18. századi osztrák, barokk stílusú kétajtós szekrény színezett rézmetszet díszítéssel. Az egyik legérdekesebb darab egy Berlinben 1810 körül készült szekreter. A Kaukázusból, Anatóliából, Közép-Ázsiából, valamint Perzsiából származó szőnyegek a 19. század második felétől a 20. század közepéig datálhatók.
Az ékszerkínálat egyik legrégebbi darabja egy 17. századi dekoratív, zománcdíszítésű karkötő igazgyöngyökkel. A kortárs magyar ötvösművészetet Rónai Attila aranykoszorús ötvös mester cantille technikával készült ékszerei képviselik. Különlegességnek számít egy 14 karátos arany férfi zsebóra, amelyet Zombori Ödön olimpiai bajnok birkózó az 1936-os berlini olimpián szerzett aranyérme tiszteletére kapott.
Az aukciós kínálatban szereplő dísztárgyak és használati eszközök stílusa a biedermeiertől a neorokokón és neobarokkon át az art decóig terjed. A Zsolnay-választékából figyelemre méltó egy nagyméretű pipacsos váza, amely Sikorszkiné Zsolnay Júlia dekorterve alapján készült 1900 körül, kikiáltási ára 1,6 millió forint. Az órakínálatból kiemelkedik egy 1860 körül készített impozáns francia kandalallóóra.
A pesti és bécsi mesterek mellett a tengerentúli ötvösművességet képviseli a Tiffany által készített 9 darabos historizáló desszerteskanál-készlet, amelyet 112 ezer forinttól kínálnak.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
Esterházy az Ódry Színpadon
gyerek

Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével
Beszélgetés Vass Norberttel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés