bezár
 

art&design

2013. 11. 09.
A pásztorok életét mutatja be Kunkovács László új könyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pásztorkodást, a pásztoréletet mutatja be Kunkovács László fotóművész új könyve, amely csaknem ötven évtizednyi gyűjtőmunka eredményeként látott napvilágot a Cser Kiadó gondozásában.
A Pásztoremberek című kötet háromszáz oldalán több mint 450 fotó található, amelyek 1967 és 2012 között készültek. Az MTI-nek Kunkovács László elmondta, hogy a fotókon megörökített pillanatok egyike sem beállított, előre megtervezett momentum. "Csak akkor nyíltak meg és fogadtak be maguk közé a távoli pusztákon élők, ha szinte együtt éltem velük, éppen ezért van, hogy egyetlen élethelyzetet, pillanatot nem befolyásoltam soha. Így tárulhattak fel előttem igazán a pusztákon élők mindennapjai" - fogalmazott a munkáról az alkotó.

A vaskos kötet, amelyet egyszerre tekinthetünk fotóalbumnak és szociográfiának, 95 fejezeten keresztül járja körbe a pásztorkodás témakörét.

"A lehetetlent próbáltam teljesíteni, de azt kell, hogy mondjam: a mai napig nincs átfogó monográfia a magyar pásztorságról, mert elképesztően hatalmas és szerteágazó témáról beszélünk. Engem is ezért foglalkoztat ez a téma immár ötven éve" - tette hozzá a szerző.

Kunkovács László a könyvben a sztyeppei típusú magyar Alföld pásztorkultúrája mellett a párhuzamokért sorra látogatta Ázsia részben ma is nomadizáló népeit is és szó esik a kötetben a román hegyi pásztorokról is.

A könyvbemutatót hétfő este tartják az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában, ahol a vendégeket Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszönti.

Kunkovács László Balogh Rudolf-díjas magyar fotóművész és etnofotográfus Endrődön született 1942-ben. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán 1963-ban tanítói diplomát szerzett, 1963 és 1965 között elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskolát, amelynek elvégzése után 1973-ig az MTI országjáró fotóriportereként dolgozott. Utána 1976-ig a képzőművészeti főiskola fotóműhelyét vezette, üzemi lapot szerkesztett, illusztrációkat készített. 1984 és 1990 között az MTI-nél volt rovatvezető, művészeti szerkesztő, 1990 óta szabadúszó.

Több száz néprajzi, szociográfiai, kultúrtörténeti tárgyú írása jelent meg lapokban, folyóiratokban, tanulmánykötetekben. A fotóművésznek eddig négy könyve jelent meg, több mint száz helyszínen volt önálló fotókiállítása, de megismerhették munkáit 16 ország 36 városában is. 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2010 óta a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának tagja.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés