bezár
 

art&design

2013. 11. 09.
Keleti Éva fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás a szegedi Reök-palotában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elmúlt évtizedek magyar kulturális életének legnagyobb alakjai jelennek meg Keleti Éva fotóművész szegedi kiállításának képein, melyet szombattól láthat a közönség a Reök-palotában.
Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója a tárlat megnyitóján felidézte, Keleti Éva fizika-kémia szakos hallgatóként szeretet bele a fotográfiába. Évtizedeken át dolgozott fotóriporterként 1956-ig a Magyar Fotónál, majd utódjánál az MTI Fotónál.

Keleti Éva hihetetlen tudással és tapasztalattal örökítette meg a magyar színház és táncművészet aranykorának pillanatait. Törőcsik Mari, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és még számtalan legendás művész látható a képeken nem mindennapi, sokszor szórakoztató, néha megindítóan intim szituációkban.

Az ábrázolt különleges pillanatokról Keleti Évának számtalan megható, érzékletes története van. Látható a kiállításon többek közt az a kép, amely Darvas Ivánról készült akkor, amikor már tudható volt, hogy forradalmi tevékenysége miatt börtönbe zárják. A Timár Józsefet megörökítő fotó azt a kulisszák mögötti pillanatot ábrázolja, mely során az akkor már halálos beteg színész azt próbálgatta, elbírja-e még a kellékbőröndöket. Talán a leghíresebb sorozat Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva közös életébe enged betekintést. Ám a képek egy öröknek hitt, felemésztő szerelem pusztulásáról is árulkodnak.

A bemutatott fotók egyikén Harangozó Gyula is szerepel, a Kossuth-díjas táncművész-koreográfus még gyermekként édesapjával, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar táncművészével gyakorol. Egy másik képen pedig a táncművész balettintézeti évfolyama látható Gál Jenő egy óráján.

A kiállításon nemcsak színészeket, táncprodukciókon készült képeket ismerhet meg a közönség, hanem riportfotókat, költők, írók, rendezők, képzőművészek portréit is. A közel száz alkotást felvonultató, reprezentatív kiállításon ismerős, szeretett arcok köszönnek vissza, a fotók legtöbbje már önmagában legendásnak számít – túl azon, hogy valódi legendák fontos pillanatait örökítette meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Julian Fellowes: Downton Abbey
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés