bezár
 

art&design

2013. 11. 11.
Gótikus mestert mutat be a Belverede kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy jelentőségű, de ismeretlen személyazonosságú gótikus festőt mutat be a bécsi Belvedere múzeum új kiállítása. A hét végén megnyílt tárlat középpontjában egy több mint húsz képből álló, monumentális szárnyasoltár áll, amelynek darabjai most láthatók először együtt.
Az oltár eredetileg 26 képből állt. A megmaradtak közül húsz festmény most először látható együtt azóta, hogy valamikor 1825 előtt szétválasztották és egyenként eladták a képeket - írják a Belvedere honlapján olvasható közleményben.
    
A szakirodalomban csak "a Lichtenstein-kastély mestere" néven említett, 15. századi művész generációjának egyik legjelentősebb közép-európai festőművésze volt. Noha a nagyközönség előtt kevésbé ismert mester, műveit a szakemberek a késő gótikában megjelenő korai realizmus legszebb alkotásai között tartják számon a német nyelvterületen.
    
A művész valódi neve nem maradt fenn az utókorra. Az ismeretlen mestert így arról a németországi, Baden-Württemberg tartománybeli lovagvárról nevezték el a szakemberek, amelynek gazdája, Wilhelm von Württemberg gróf a két legnagyobb táblaképet a 19. században megvásárolta a várban berendezett magángyűjteménye számára.
    
Az oltárból a legtöbb táblaképet - szám szerint hat darabot - a Belvedere tudhatja a magáénak. További darabjai Augsburgból, Baselből, Esztergomból, Moszkvából, Münchenből, Stuttgartból, Tallinból és Varsóból érkeztek a bécsi kiállításra. Két kép a második világháború utolsó napjaiban Berlinben megsemmisült, egy festmény pedig olyan rossz állapotban maradt fenn, hogy nem tudták volna az Egyesült Államokból, Philadelphiából Bécsbe szállítani. További három kép mindmáig hiányzik az együttesből.
    
A Belvedere kiállítása 2014. február 23-áig látható.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés