bezár
 

art&design

2013. 11. 12.
Művészházaspár alkotásai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dabóczi Pál szobrász és Palatinus Viktória festőművész közös tárlata nyílik pénteken Budapesten Lélektől lélekig címmel a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban.
"Hagyományainkhoz híven most is a családi hagyaték képezi a kiállítás alapját. A tárlat létrejöttében nemcsak szakmai segítséget kaptunk a művészpár lányától, Dabóczi Violától, hanem műtárgyakat, köztük Dabóczi Mihály kisplasztikáiból és érméiből több darabot, Palatinus Viktória hagyatékából pedig akvarelleket is kölcsön kaptunk" - mondta el az MTI-nek Csillag Péter, Molnár-C. Pál unokája, a műterem-múzeum vezetője.
    
A Marosszentkirályon 1905-ben született és nyolcgyermekes családban nevelkedett Dabóczi Pál kézügyességét édesapjától, a tanáremberként is mindig fúró-faragó székely ezermestertől örökölte. Érettségi után Marosvásárhelyen, Székely és Réti bútorgyárában vállalt munkát, és ott tanulta ki a fafaragás mesterségét.
    
Képzőművészeti tanulmányait Orbán Antalnál kezdte. 1929-ben Budapestre költözött, 1930-ban felvették a képzőművészeti főiskolára, ahol Kisfaludi Strobl Zsigmond tanítványa, majd a főiskola elvégzése után tanársegédje lett. 1932-ben – még főiskolásként – szerepelt először kiállításon. 1938-ban két évre állami ösztöndíjjal a Római Magyar Akadémiára került.
    
Az ott elsajátított, elmélyített tudását monumentális köztéri alkotások elkészítésében kamatoztatta. Ismert munkája Kőrösi Csoma Sándor keletkutató Marosvásárhelyen fölállított életnagyságú szobra.
    
"Egész életében faragott fából szobrokat, de idősebb korára láthatóan megváltozott a szemlélete. Egyre inkább az érdekelte, hogy a keze ügyébe került ág-bog milyen plasztikai értéket, szoborgondolatot rejt magában" - írta róla Tóth Antal művészettörténész, a kiállítás rendezője.
    
Dabóczi Mihály felesége Palatinus Viktória (1913-1955) festőművész volt. Palatinus Viktória családja kedvéért abbahagyta festői pályáját, így a mostani tárlat különlegessége, hogy első alkalommal lehet megtekinteni műveit.
    
A tárlat 2014. február 8-ig látogatható.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés