bezár
 

art&design

2013. 11. 12.
A nagybányai művésztelep alkotásaiból nyílt kiállítás Brüsszelben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nagybányai művésztelep alkotásaiból, Böhm József gyűjteményéből nyílt kiállítás kedden a brüsszeli Balassi Intézetben, Sógor Csaba RMDSZ-es politikus, erdélyi európai parlamenti képviselő támogatásával.
A Fél évszázad erdélyi képei című tárlaton mintegy hetven festmény, grafika és szobor látható. Ezt a válogatást korábban már bemutatták a németországi Altenburg Lindenau Múzeumában, a győri Apátúr-házban, valamint a Mosonvármegyei Múzeumban is.

Nagybánya a 20. század első felében pezsgő kulturális központ volt, a modernizmus kelet-európai útját járta, Párizs és az európai avantgárd központok gondolatiságát igyekezett közvetíteni.

A válogatás alapjául szolgáló gyűjteményt idősebb Böhm József alapította, aki a Nagybányától száz kilométerre fekvő Szalacs község körzeti orvosa volt. Bár családjával az 1980-as évek végén Németországba költözött, az erdélyi művészet iránti kötődése megmaradt: a gyűjteményt jelenleg fia, ifj. Böhm József kezeli és bővíti kortárs alkotásokkal.

A magángyűjtemény nem csak magyar műveket tartalmaz. A brüsszeli kiállítás anyagában szász és román festők művei is helyet kaptak, tükrözve Erdély multikulturalitását.

A kiállítás ajánlója szerint "a közös erdélyiség és ma divatossá váló európaiság gondolatai áramlanak az alkotásokból: az itt szereplő művészek nemcsak helyi, hanem európai szinten is kiemelkedőkké váltak.

A teljesség igénye nélkül, csupán néhányat megemlítve: Mattis Teutsch János, Ziffer Sándor, Nagy István, Henri Nouveau, Ferenczy Noémi, Szolnay Sándor, Hans Eder".
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés