bezár
 

irodalom

2013. 11. 14.
Felavatják Janus Pannonius emléktábláját Narniban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombat délben avatják fel az olaszországi Narni városában Janus Pannonius (1434-1472) emléktábláját, az eseményt a Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében rendezik meg - tájékoztatta a Balassi Intézet csütörtökön az MTI-t.
A közlés szerint a táblát az umbriai városban található Feronia-forrás kútház belső falán helyezik el. A költőt profilból ábrázoló, latin-olasz-magyar feliratú, Csíkszentmihályi Róbert Kossuth-díjas szobrászművész által tervezett kőtábla annak állít emléket, hogy Janus Pannonius 1458 júniusában felkereste az antikvitás idején vallási kultusszal tisztelt nimfa forráskútját, amelynek dicséretére megírta a Feronia-elégiát.
    
"A város felett magasodó négytornyú vár tövében csörgedező Feronia-forrás az a kitüntetett földrajzi hely, ahol ma is szinte ugyanolyan a környezet, mint amikor azt a magyar poéta felkereste. Az irodalom történetében ritkán adódik arra lehetőség, hogy ilyen pontosan megjelölhető legyen egy nevezetes vers születésének helye, és azt ma is olyannak lássuk, mint látta azt a költő fél évezreddel ezelőtt" - olvasható az összegzésben.
    
A táblát Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatója; Francesco De Rebotti, Narni polgármestere és Gianni Giombolini, a város kulturális ülnöke leplezi le. Az eseményen jelen lesz Szőcs Géza kormánybiztos és Balla János nagykövet is - közölte a Balassi Intézet.
    
Az emléktábla avatását követően a magyar delegáció megtekinti Janus Pannonius legjobb barátjának, Mátyás király tudósának, Galeotto Marziónak a szülőházát. Az ünnepi program délután konferenciával folytatódik, amelyen Jankovits László irodalomtörténész (Pécsi Tudományegyetem), Amedeo di Francesco (Universita di Napoli L'Orientale), Csorba László (Magyar Nemzeti Múzeum, főigazgató) és Roberto Stopponi, Narni városának történésze tat előadást. Elemzik Janus Pannonius Feronia-elégiáját, bemutatják a költőnek a humanizmus magyarországi terjesztésében játszott szerepét, az olaszországi magyar emlékek ápolásának történetét, valamint a Janus Pannoniust fordító és kommentáló Giovanni Eroli narni helytörténész munkásságát.
    
Az ünnepi alkalomra olasz nyelvű kiadvány is készül a Balassi Kiadó gondozásában, amely bemutatja az elégia születésének és a költemény recepciójának történetét.
    
A tábla Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész kezdeményezésére, a Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Fáskerti István kőszobrász műhelyében készült el - tájékoztatott a részletekről a Balassi Intézet.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
irodalom

Életvezetési tanácsok és világmegfejtések az ókor rabbijaitól, modern köntösben Életvezetési tanácsok és világmegfejtések az ókor rabbijaitól, modern köntösben
Az Atyák tanításai, Magvető Kiadó - Mazsihisz, 2019, 3299 Ft
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája

Más művészeti ágakról

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés