bezár
 

art&design

2013. 11. 18.
Art Market Budapest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tartalmi bővítésre koncentrál idén az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár; a nemzetközi színtér több száz alkotóját felvonultató rendezvényt november 28. és december 1. között tartják meg a budapesti Millenáris Parkban.
Az Art Market tavaly négy nap alatt 16 ezernél több látogatót vonzott, akik 450 művész munkáival találkozhattak 6000 négyzetméteren. Ez a kiállítótér belső átalakításokkal és a park jobb kihasználásával most némileg tovább nő - mondta el az MTI-nek adott interjújában a vásár igazgatója.
    
Ledényi Attila szerint idén mégsem elsősorban az alapterület, hanem a művészeti tartalom bővítésére koncentráltak. "Az elmúlt egy évben kiállításokat, bemutatókat, prezentációkat vittünk Isztambulba, New Yorkba, Cataniába, Rigába, Berlinbe, Bécsbe, Bukarestbe, Tel-Avivba és más helyekre, számos olyan nemzetközi kapcsolatot létesítettünk, amelyek segítségével sikerült közvetlen kontaktusba kerülni a számunkra kiemeltnek tekintett piacokkal. Mára elértük, hogy az Art Market a nemzetközi vásárpiac jelentős szereplőjévé vált" - idézte fel.
    
Az Art Market első két évében összesen 14 ország mutatkozott be a vásáron, ez a szám idén ukrán, svájci, spanyol, horvát, szlovák, lengyel, grúz és lett galériák, művészeti projektek csatlakozásával 20 fölé fog emelkedni.
    
"A régiós fókusz részben megmarad, de nem elsősorban hagyományos földrajzi szempontok szerint gondolkodunk, ehelyett létrehoztunk egy virtuális régiót, amelyet úgy hívunk, hogy Fiatal Európa. Ebbe beletartozik a volt szocialista blokk csakúgy, mint a művészeti piacon egyre népszerűbb Izrael és Törökország vagy a nemzetközi szcéna olyan nyugat-európai szereplői, akik valamilyen friss, inspiráló tartalmat hoznak a nemzetközi vérkeringésbe" - közölte Ledényi Attila.
    
Mint hozzátette, fő törekvésük az, hogy a megszokott európai vásárközegbe új elemeket vigyenek, ezért idén például a tavalyinál is kiemeltebb figyelmet kap a nemzetközi színtéren némileg háttérbe szorult művészeti ág, a szobrászat. "Célunk mindezzel a trendteremtés: korábban a fotóművészet esetében is törekedtünk arra, hogy olyan művészeti ágat próbáljunk a hagyományosan népszerű festészet mellé felhozni, amely Magyarországon még nem esik olyan megítélés alá, mint megérdemelné" - fogalmazott.
    
Ledényi Attila elmondta, hogy a fotóművészet tekintetében már érződik ennek a munkának a hatása, így most a szobrászaton a sor, részben mert a vásár adottságai ehhez jó lehetőséget nyújtanak, másfelől mert a szakmai megítélés szerint a szobrászat fontos eleme lehet a kortárs magyar képzőművészet kitörésének, nem utolsósorban pedig rendkívül látványos elemmel gazdagodhat így a budapesti esemény.


Újdonság lesz az Art+ program, amely a társművészeteket, a performanszt, a művészeti akciókat hozza be a vásárra, de lesz a sorozatban élő szoborépítés és fotóművészeti bemutató is. Az Art Market idei kiemelt témája a migráció, amely a vásár több elemében is megjelenik. A La Grande Migration című kurátori kiállítás például mintegy 20 művész munkáiból ad nemzetközi áttekintést; a migráció jelenségére reflektáló munkákat Vékony Délia válogatja elsősorban a kiállító galériák művészeitől.
    
Ledényi Attila szerint az Art Market mostanra szinte fesztiválszerűen működik a Millenárison, ezért idén a külső helyszínek helyett elsősorban oda koncentrálják a fontosabb kísérőrendezvényeket. Bővülnek a múzeumpedagógiai programok is, így idén a vásáron már felnőtt foglalkozások is lesznek, hiszen a művészetre szoktatás nemcsak a gyerekek tekintetében fontos - hívta fel a figyelmet a közönség által ingyenesen látogatható rendezvény kísérőprogramjaira a vásárigazgató.
   
"Kiemelt célunk, hogy Budapestet, mint fontos európai művészeti helyszínt mutassuk be. Az idei tartalmat és Budapest művészeti vonzerejét segít tovább erősíteni, hogy vendégeinket, köztük az ide érkező külföldi gyűjtőket és szakembereket a vásár VIP programjai keretében világszínvonalú időszaki kiállításokra tudjuk elvinni a Szépművészeti Múzeumba, a Nemzeti Galériába, a Ludwig Múzeumba, a Nemzeti Múzeumba vagy a Mai Manó Házba" - emelte ki a városmarketing tekintetében is fontos szempontokat Ledényi Attila.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés