bezár
 

art&design

2013. 11. 19.
Szentpétery Tibor fotói
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szentpétery Tibor, a Don-kanyar és az 1956-os forradalom krónikása fotóiból látható válogatás szerdától a fővárosi Klebelsberg Kultúrkúriában.
 A december 4-ig megtekinthető tárlaton 38 tablón keresztül idézik fel az alkotó sokrétű munkásságát. Az első három tabló magát a fotográfust mutatja be, szélesebb válogatás látható a Don-kanyarnál készült felvételeiből, 1942-ből, illetve az 1956-os budapesti forradalom eseményeiről, amelyeket kabátja alá rejtett fényképezőgépével örökített meg napról-napra - mondta Szentpétery Márta, a fotográfus lánya az MTI-nek.
    
Láthatók lesznek Szentpétery Tibor erdélyi szász erődtemplomokról készült fotói a nyolcvanas évekből, továbbá néhány természetjáróként rögzített képe is. Kiállítják azt a felvételt, amelyen a fotós Leica márkájú fényképezőgépével a kezében látható. A kamera a Don-kanyarnál felfogta és eltérítette a neki a szánt lövedéket, és megmentette a fotográfus életét.
    
Szentpétery Tibor 1916-ban született Budapesten. 1930-tól 2000-ig, 70 éven át fotózott, és rögzítette a 20. század második felének fontos eseményeit. Természetjáróként a történelmi Magyarország tájait fotózta, megörökítette a budai Vár háború utáni feltárását, a Néprajzi Múzeum cseréptárát, az Aquincumi múzeum ásatásait. A Budapesti Városszépítő, majd Városvédő Egyesület fotócsoportjának élén szervezte az épületek dokumentálását.
    
Hagyatékában több mint harmincezer felvétel maradt, amelyet családja őriz.
    
Szentpétery Márta elmondta, hogy pénteken este mutatják be azt a kötetet, amely a család által szervezett áprilisi emlékülés előadásait foglalja össze, az alkotó felvételeinek kíséretében. A kultúrkúria gondozásában megjelenő kötetet Cservenka Judit mutatja be, ezt követően vetítik Sárközy Réka Szentpétery Tiborról készített portréfilmjét.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Jonathan Levine: Csekély esély
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés