bezár
 

art&design

2013. 11. 23.
Győrben debütál a "titkos gyűjtemény"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eddig csak kis részleteiben bemutatott, a 19. és a 20. század fontos, de évtizedek óta ki nem állított műalkotásait rejtő gyűjtemény mutatkozik be a december közepén a győri múzeumban.
Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a művészettörténész szakma sejtette, hogy létezik a fővárosban egy mintegy kétszáz darabból álló, remekműveket rejtő gyűjtemény. A kollekciót évtizedek alatt vásárolta össze egy iparos-mesterember, de hogy ki ő, azt özvegye, az örökös kérésére nem hozzák nyilvánosságra.

Emlékeztetett arra: míg a hazai műgyűjtés 1945 előtti történetéről mind több adat és elemzés lát napvilágot, a szocializmus évtizedeiben keletkezett kollekciók zömét ma is homály fedi. Így se azt nem tudni, kik, se azt, milyen kincseket halmoztak fel otthonukban.

"Szóltak arról városi legendák, hogy rejtőzik Budapesten egy ilyen gyűjtemény, de senki nem tudta, kié és milyen művekből áll. Nagy ritkán, kiállításokon felbukkant egy-két darabja; mi most ennek a legjavát mutatjuk be" - fogalmazott az igazgató.

Grászli Bernadett hozzátette: a december 12. és március vége között Győrben bemutatandó, több mint száz műalkotás között klasszikus Rippl-Rónai-, Vaszary-, Mednyánszky- és Csók-munkák éppúgy megtalálhatóak, mint korai Bortnyik-művek és Perlmutter-alkotások.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés