bezár
 

art&design

2013. 11. 25.
Könyv készül a höveji csipkéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A höveji csipkéről jelenik meg a nagyközönséget megszólító könyv jövő tavasszal - közölte az MTI-nek nyilatkozva a háromszáz lelkes rábaközi település polgármestere.
Némethné István Erzsébet elmondta: korábban kiadtak egy kötetet, de az túlságosan szakmai volt, alapvetően a csipkevarrással foglalkozóknak szólt. Most az a céljuk, hogy a népművészet e különleges ágát a széles közönségnek is alaposan, látványosan bemutassák.
    
A polgármester hozzátette: másfél-két évtizede még 20-25 asszony varrta a tűcsipkét, most körülbelül fele ennyien aktívak. A legtöbben koruk, egészségi állapotuk, például a romló látás miatt hagytak fel a varrással; jó hír ugyanakkor, hogy országszerte további 4-5 olyan asszonyról tudnak, akik saját kezükkel tesznek a höveji hagyományok túléléséért.
    
A faluvezető szólt arról is, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a hivatást. A közeli Agyagosszergényben és Győrben tanfolyamot indítottak, egy soproni középiskolában pedig a tanmenetbe illesztették a csipkevarrást.
    
A polgármester emlékeztetett: tudásuk 2010 óta örökös földrajzi védettséget élvez, azaz minden ottani vagy onnan elszármazott lány, asszony használhatja az igazi höveji csipke védjegyet, ami egyfajta garancia arra, hogy nem kerülnek be idegen anyagok, motívumok, technikák.
    
"Ezek az asszonyok mindig terveznek, a motívumokat maguk is alakítják, de ezáltal szavatolt az eredetiség" - fogalmazott, hozzátéve, egykor ötven minta adta a teljes repertoárt, 25-30-at ma is használnak ezekből az asszonyok.
    
A höveji csipke történetéről szólva felidézte, az asszonyok azzal egészítették ki a család bevételét a nem túl jó termőföldű Rábaközben, hogy télen, mezőgazdasági munka híján csipkét varrtak. Ez a tevékenység akkor lendült fel igazán, amikor a közeli Kapuvár módosabb családjai rászoktak, hogy lányuk kelengyéjét Hóvejről hozott csipkével lássák el. Innen származik a kapuvári női népviselet egyik jellegzetes darabja, a tilámli nevű ruhadarab díszítése is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés