bezár
 

art&design

2013. 11. 25.
Kötet jelent meg a 30 éve lappangó Kövesi-gyűjteményről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kövesi István egykori újlipótvárosi mészáros harminc éven át lappangó kollekcióját mutatja be Molnos Péter művészettörténész új könyve. A Titkos gyűjtemény című kötettel hétfőn ismerkedhettek meg a sajtó képviselői a Kieselbach Galériában, ahol a jelentősebb alkotásokból - köztük Ámos Imre, Vaszary János és Rippl-Rónai József képeiből - csütörtöktől kiállítás is látható.
Kövesi István újlipótvárosi mészáros a II. világháború után mintegy két évtized alatt építette fel gyűjteményét, amelyet halála után örökösei szinte hiánytalanul megőriztek. A kollekció olyan neves alkotók munkáit vonultatja fel, mint például Aba-Novák Vilmos, Berény Róbert, Ámos Imre, Bortnyik Sándor, Perlmutter Izsák vagy Mednyánszky László.
    
A szocializmus korának, az 1960-as, 1970-es éveknek utolsó egyben maradt gyűjteményét a szakmából is kevesen ismerik - mondta el Kieselbach Tamás galériavezető. Hozzátette: idővel néhány alkotás kikerült ugyan a gyűjteményből, de a legnagyobb része egyben maradt és a családon vagy a barátokon kívül eddig még senki nem férhetett hozzájuk.
    
Molnos Péter művészettörténész, a kötet szerzője arról beszélt, hogy egy kollekcióból nemcsak a gyűjtő személyét és ízlését lehet megismerni, hanem a műgyűjtés történetét is. "Kövesi gyűjteményéből például körvonalazni lehet az egész 20. századi magyar gyűjtéstörténetet" - hangsúlyozta.
    
Hozzátette: az 1950-es, 60-es évekre a két világháború közötti nagy gyűjtők már befejezték kollekciójuk összeállítását. Mivel nem voltak olyan anyagi helyzetben, hogy a megszokott polgári létformát folytatni tudják, gyűjteményüket fokozatosan eladták. Vaszary János a Macskás nő és a Modell című festménye például eredetileg Nemes Marcell gyűjtő birtokában volt, aki az egyik legnagyobb vásárlója volt Vaszarynak az 1900-as évek elejétől. Mindkét kép szerepelt Nemes Marcell 1934-es hagyatéki tárlatán, majd egy köztes tulajdonos után az 1960-as évek elején kerültek a Kövesi-gyűjteménybe - fejtette ki a művészettörténész.
    
Kövesi István gyűjtői pályafutásában nagy szerepet játszott a BÁV bizományi aukcióinak kínálata. Egy 1967-es árverésen például egy Berény Róbert-, két Mednyánszky-, három Perlmutter Izsák- és egy Vaszary-képet vásárolt meg, nem egyszer jelentős licitcsatákat vívva. Ezen az árverésen összesen 160 ezer forintot fizetett, amely a magasabb jövedelemmel rendelkező kisiparosok és kiskereskedők között is jelentősnek számított - fejtette ki a művészettörténész.
    
Kövesi István 1911-ben született Vácrátóton, apja mészáros volt. Elemi iskolát végzett, majd ipari tanuló volt, saját húsboltot üzemeltett szülőhelyén. A II. világháború idején munkaszolgálatra vitték, majd a mauthauseni lágerbe deportálták, ahonnan 33 évesen tért vissza. 1948-49-ben költözött családjával Budapestre, 1957-ben átvette az Amerikába disszidált Grüner "Bandi" kóser húsboltját a Csanády utcában. Idővel az üzlet felett lakást is vásárolt, ebben a házban élt 1981-ben bekövetkezett haláláig.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés