bezár
 

art&design

2013. 11. 27.
Czimbal Gyula fotográfus portréi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Czimbal Gyula fotográfusnak, az MTVA munkatársának kortárs írókat és művészeket megjelenítő fekete-fehér portréi láthatók csütörtöktől a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár békásmegyeri intézményének tárlatán.
A kép és irodalom című kiállítás művészportréin a fiatalabb nemzedékből mások mellett Lackfi János és Szálinger Balázs költő, Darvasi László, Bartis Attila és Berg Judit író, az idősebbek közül Krasznahorkai László író, Sajdik Ferenc grafikus és Grétsy László nyelvész látható - mondta el Czimbal Gyula az MTI-nek.
    
A kiállítás 22 portréjának többsége az elmúlt három évben készült. Emellett láthatók lesznek korábbi felvételek is például a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás zenész-énekesről, valamint Lázár Ervin íróról.
    
A művészeket az otthonukban, a könyvespolcuk előtt, az íróasztalnál ülve, a műtermükben vagy épp kiállításukon örökítette meg a fotográfus.
    
"Egy portré számomra nemcsak a szereplő arcát jelenti, hanem azt miliőt is visszaadom rajtuk, amelyben a művész él"- hangsúlyozta Czimbal Gyula, hozzátéve, hogy a képeket nem retusálja és mindig természetes fénnyel dolgozik.
    
Mint mondta, az az ember érdekli, aki egy-egy írás vagy művészi alkotás mögött rejtőzik. Valamilyen aktuális alkalom, például egy díjkiosztó, egy új darab bemutatója alapján választja ki a képek alanyait vagy éppen azért, mert már régen készült róluk felvétel.
    
A portrék szereplői általában tudják, miként szeretnék magukat láttatni. "A fotózás után a művésszel mindig megbeszéljük, hogy mi az elképzelése saját magáról, majd közösen választjuk ki a megfelelő képet" - tette hozzá.
    
Czimbal Gyula szerint a fekete-fehér formátumnak köszönhetően a szereplők tekintete sokkal inkább kiemelkedik, mint a színes képeken, ahol például egy piros sál teljesen más irányba terelheti el a néző figyelmét.
    
Vannak beállított képek, de a legtöbb felvételt beszélgetés közben rögzítette. Czimbal Gyula azt is elmondta, hogy a megfelelő portré rögzítéséhez sok múlik azon, hogy a fotóalany mennyire képes elengedni magát.
    
Czimbal Gyula 1972 óta foglalkozik portréfotózással, ez idő alatt több száz képet készített. A tárlat január 15-ig tart nyitva.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés