bezár
 

art&design

2013. 11. 28.
Száz éve lappangó Zsolnay-ritkaság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az "évtized iparművészeti szenzációjaként" szerepel a Virág Judit Galéria téli árverésén az 1906-os milánói világkiállítás egyik sztárdarabja, egy egyméteres Zsolnay-váza, amely mintegy száz év után bukkant fel ismét a műtárgypiacon.
 A nagyméretű, eozinmázas vázát Apáti Abt Sándor, a Zsolnay gyár egyik leghíresebb kerámiaművésze tervezte azzal a céllal, hogy a gyár bemutathassa: a durva, nehezen formázható anyagnak tartott pirogránitból is tud reprezentatív műtárgyakat készíteni. A váza egyike volt az 1906-os világkiállításon kitört tűzvészt túlélő kevés magyar műtárgynak - mondta el a Törő István, a galéria társtulajdonosa csütörtökön Budapesten.
    
A szecessziós magyar iparművészet virágkorának csúcsműveit felvonultató magyar pavilon 1906. augusztus 3-án leégett, a műtárgyak több mint 90 százaléka elpusztult, a nagyméretű Zsolnay-vázát azonban sikerült kimenteni a tűzvészből. A reprezentatív darabot röviddel a világkiállítás után egy külföldi vevő megvásárolta, majd sorsáról mintegy száz évig semmit sem lehetett tudni.
    
A gránátalmafa körül táncoló meztelen nőalakokat ábrázoló, gazdag szimbólumrendszerrel dolgozó műremek 6-8 éve bukkant fel a németországi műkereskedelemben, ekkor vásárolta jelenlegi tulajdonosa, aki most a Virág Judit Galériának kínálta fel értékesítésre - árulta el Törő István.
    
Mint emlékeztetett, a váza 10 millió forintos kikiáltási árról indul, és 18-24 millió forint becsértékkel szerepel a galéria december 15-i aukcióján.
    
Törő István elmondta, hogy az eddigi legmagasabb hazai leütést egy Rippl-Rónai tervezte Zsolnay-tál érte el néhány éve 15 millió forinttal, így reális esély mutatkozik arra, hogy a Magyarországon nemrég felbukkant váza rekordárat érhet el.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés