bezár
 

art&design

2013. 11. 29.
Bráda Tibor festőművész szakrális munkái
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarok Nagyasszonya címmel Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész szakrális munkáiból rendeznek kiállítást Budapesten, a Józsefvárosi Galériában.
Az elsősorban üvegfestészetéről és mozaikképeiről ismert Bráda Tibor az MTI-nek elmondta, hogy péntektől látható kiállításán bemutatják a kőbányai Szent László templom Róth Miksa készítette, de tönkrement üvegablakainak parafrázisait és egy mozaikkartont a Magyarok Nagyasszonya című képről, amelyet a washingtoni Nemzetek Templomába lévő magyar kápolnába tervezett.     
    
A Kiscelli Múzeum mellett húzódó Golgota 14 stációját is megfestette figurális kompozícióban. Valójában pasztell variációkat készített és azt tervezi, hogy mozaikból alkotja meg a 14 stáció képeit.
    
A művész a tiszaújvárosi Magyarok Nagyasszonya templom három nagy méretű, 13x1 méteres üvegablakainak a terveit is bemutatja.
    
Látható lesz öt darab üvegképe is: a Madonna a kisdeddel, a Szent Lukács, a festők védőszentje, a Ballada, a Mimus angyala - amely kezeket ábrázol szakrális mozdulatokkal - és A páva, az indiaiak szakrális madara.
    
A látogatók megismerhetik a sárospataki vártemplom oratóriumának két üvegfestmény-tervét, amely Szent Erzsébet tűzlegendájáról szól és egyenként 8x3 méter nagyságú.
    
A művész megjegyezte, hogy Kassa és Sárospatak közösen nyert pénzt EU-s pályázaton arra, hogy a Sárospatakon született Szent Erzsébet útját övező szakrális épületeket rendbe hozzák egészen Kassáig, ahol Európa egyik legszebb székesegyháza viseli a nevét, a Szent Erzsébet-főszékesegyház, népszerű nevén a kassai dóm, amelynek védőszentje.
    
A kiállítás december 22-ig lesz nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés