bezár
 

art&design

2013. 12. 03.
Kék harisnya és bársonycipő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A budaörsi német asszonyok legjellegzetesebb ruhadarabjait mutatja be a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény kedden nyíló új időszaki kiállítása.
A kék színű harisnya és a fekete bársonycipő a budaörsi német nők egyértelmű ismertető jegye volt. Ezekről a darabokról nemcsak a fővárosban ismerték fel a piacokon árusító asszonyokat, de még külföldön is – mondta Csendes Krisztina, a tárlat rendezője az MTI-nek.
    
Az élénk kék színű kötött harisnya, amelyet pánttal rögzítettek, azért is számított különlegesnek, mert az itt élők viseletét a sötét színek jellemezték. A rumburgi vászonkötény olyan mélykék volt, hogy szinte már feketének hatott, a jellegzetes női felsőviselet, a janker pedig fekete posztóból készült. A textileket Budapesten boltban vásárolták, és bár változatosak voltak, a sötétebb tónus jellemezte őket: a kék mellett a barnában és a zöldben is a mélyebb színeket kedvelték, és csak nyáron hordtak kékfestőt vagy világosabb felsőket.     

Másik jellegzetes viseletük a fekete bársonycipő volt, lábfején bőrbetéttel, aminek nagyon sokféle változata készült – idézte fel a tárlat rendezője.     A kiállításon hat női és két férfi bábun mutatják be a viseleteket, amelyek az 1930-as, 1940-es éveket idézik. "A háború előtti időszak volt a budaörsi viselet utolsó virágzása" – jegyezte meg Csendes Krisztina. Hozzátette: tablókon mutatják be a történeti hátteret, illetve elmagyarázzák egy-egy különlegesebb darab használatát. A tájház gazdag fotógyűjteményéből válogatott anyag egészen a századfordulóig repít vissza az időben.     

Az egykor mindennapi használatra szolgáló ruhákat ma már csak a helyi dalkör vagy a hagyományőrző tánccsoport tagjai hordják ünnepekkor, fellépésekkor.
    
A kiállítás jövő év szeptember végéig látható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Esterházy az Ódry Színpadon
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés