bezár
 

art&design

2013. 12. 03.
I. világháború: Osztrák centenáriumi programok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Számos kulturális rendezvénnyel emlékeznek meg az I. világháború kitörésének 100. évfordulójáról 2014-ben Ausztriában. Kiállítások, koncertek és színdarabok is foglalkoznak az 1914-18 közötti évek történetével.
Amint az ORF televízió hírportáljának összeállításából kiderül, már 2014 első napján megidézik az 1914-es évet a világhírű Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjük keretében. A - közelebbről még nem ismertetett - újévi program mellett június 28-án, a Ferenc Ferdinánd trónörökös életét kioltó szarajevói merénylet évfordulóján külön évfordulós koncert keretében is megemlékezik a zenekar a háború kitöréséről, a szarajevói könyvtárban adandó koncertjükkel.

A művészek és a művészet oldaláról közelíti meg a témát az egyik legfontosabb 20. századi osztrák festménygyűjteménynek otthont adó Leopold Múzeum májusban nyíló kiállítása. A háborúnak a bécsi lakosság hétköznapjaira gyakorolt hatásait mutatja be a városi helytörténeti múzeum, a Wien Museum szeptember 18-án nyíló tárlata.

A Bécsi Hadtörténeti Múzeumban június 28-án nyílik meg az 1914-18 közötti időszakot bemutató termek megújult kiállítása. Az újrarendezett tárlaton ismét látható lesz az a vérfoltos ing is, amelyet a trónörökös a merényletkor viselt. Állagmegőrzési okokból eddig csak korlátozott ideig láthatta a ruhadarabot a nagyközönség.

Bőséges anyagot szolgáltat a száz évvel ezelőtt történtek iránt érdeklődőknek a bécsi könyvtárak és levéltárak gyűjteménye is. A Városháza épületében található Bécs Könyvtárban november közepén nyílt meg és május 23-áig látogatható Az összeomlás középpontjában - Bécs az első világháború alatt című tárlat. A Bécsi Városi és Tartományi Levéltár a bécsi lakosság háború alatti életkörülményeit mutatja be március 3-tól Nélkülözés - Éhínség - Halál címet viselő kiállításán.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár dísztermében április 10-étől lesz látható a témával foglalkozó tárlat. A kiállítás kurátora Manfried Rauchensteiner történész, a téma elismert szakértője.

Bécsi színházak is megkísérlik a száz évvel ezelőtti történések feldolgozását. Milo Dor budapesti születésű, szerb származású osztrák író A szarajevói lövések című regényének színpadi átiratát mutatja be április 3-án a neves Theater in der Josefstadt. A darab szerzői Milan Dor - Milo Dor fia - és Staphan Lack, rendezője a színház igazgatója, Herbert Föttinger.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Jonathan Levine: Csekély esély
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés