bezár
 

art&design

2013. 12. 04.
Magyar reneszánsz Milánóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Művészek, költők és értelmiség a Reneszánszban a Duna mentén címmel nyílt szerdán kiállítás a milánói Biblioteca Ambrosiana könyvtárban.
Az idei olasz-magyar kulturális évad keretében rendezett kiállítás a két ország között több mint ötszáz évvel ezelőtt működő kapcsolatokat mutatja be.
    
"Az észak-itáliai és a magyar humanisták világa kel életre. A Biblioteca Ambrosiana a gazdag kézirat és könyvanyagát bocsátotta rendelkezésre, mi a budapesti könyvtárakból és gyűjteményekből válogattunk" - mondta el Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, a kiállítás szakmai kurátora.
    
Hozzátette: a kiállítás bemutatja a Konrad Celtis által 1497-ben Bécsben és Budapesten megalapított Sodalitas Danubiana dunai irodalmi társaságot. "A társaság tagja Piso Jakab egyenesen Erasmussal levelezett. A kiállítás ezt az évszázadokkal ezelőtti értelmiségi kapcsolattartást is érzékeltetni próbálja. Ez virtuális volt, mintha ma a tudósok Facebookon írnának egymásnak" - mondta Kalla Zsuzsa.
    
Manno István milánói főkonzul hozzátette, hogy a február 2-ig nyitva tartó tárlat Milánó kulturális életének egyik legtekintélyesebb helyszínén látható.
    
A kiállításról hírt adó Corriere Della Sera napilap milánói kulturális melléklete arra emlékeztetett, hogy az Ambrosiana udvarán sorakozó "nagy szellemek", Platón, Dante, Shakespeare szobrai között áll Petőfi Sándoré is. Ferenczy Béni szobrász alkotását a magyar költő születésének százötvenedik évfordulóján, 1972-ben állították ki Milánóban, pedig a szobor már évtizedekkel korábban elkészült.
    
A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban látható szobor hasonmásának kalandos történetét külön kiállítás mutatja be a Biblioteca Ambrosiana udvarán.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Jonathan Levine: Csekély esély
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés