bezár
 

zene

2013. 12. 05.
New York Voices és a Modern Art Orchestra
2013. december 8. Budapest Mariott Hotel – Bálterem 19.00
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
New York Voices és a Modern Art Orchestra A huszonnegyedik születésnapját ünneplő Grammy-díjas énekegyüttes, a New York Voices számos világsztárral lépett fel és sok zenei kirándulást tett, de most különösen nagy lelkesedéssel és izgalommal teli várakozással tekintenek arra a koncertre, amelyet a Modern Art Orchestrával adnak december 8-án, a Mariott Hotelben.
A New York Voices a nagy elődök nyomát követi. Lambertét, Hendricks and Rossét vagy a Manhattan Transferét. A legjobbaktól tanultak és mindezt új formába öntötték. Mindannyian elsősorban a jazz szerelmesei voltak, de  gyakran a brazil, a R&B, a klasszikus és popzene elemei is egyre sűrűbben megjelentek az általuk előadott művekben. Most megjelent, Let It Snow című albumukon a sokak által jól ismert karácsonyi dalokkal kedveskednek a rajongóiknak.
 
Az énekegyüttest egyébként Darmon Meader, Peter Eldridge, Kim Nazarian, Caprice Fox és Sara Krieger alapították 1987-ben. Két évvel később már aláírták az első lemezszerződésüket és megjelent debütáló albumuk New York Voices címmel. Már ezzel óriási sikert arattak, és nemzetközi szinten is elnyerték a jazz világ elismerését, így öt év alatt még további négy CD látott napvilágot tőlük.

Ebben az időszakban személyi változások is történtek a zenekarban. Sara Krieger visszavonult, és miután a többiek meghallgattak az Egyesült Államok minden részéről érkező mintegy hatvan énekest, rátaláltak Lauren Kinhanra. A hangja először a harmadik, What's Inside című albumon csendül fel. Nem sokkal ezután Caprice Fox is elhagyta a csapatot, így lett quartett a zenekarból, amelyen akkor és most sem akartak változtatni.

New York Voices 
Saját produkcióikon kívül több más előadó albumán és élő koncerteken is közreműködtek, amely további szakmai és közönségsikert hozott a számukra. Hallhatjuk őket többek között a Grammy-díjas Count Basie Orchestra CD-jén, a Latin Grammy-díj nyertesével, a Brazilian Dreams-szel, egy kortárs klasszikussal, (a) The Ancient Towerrel vagy Don Sebesky I Remember Bill című albumán. Emellett felléptek számos vilghírű jazz zenésszel is, Ray Brownnal, Bobby McFerrinnel, Nancy Wilsonnal, George Bensonnal, Jon Hendricks-szel, Annie Ross-szal, a the Boston Pops-szal és Paquito D'Riverával is.

1997-ben különleges zenei utazást tettek, amikor Paul Simonnal léptek fel. Sokfajta stílust "felhasználtak", hogy ezzel is hozzájáruljanak az énekes-dalszerző egyébként is színes zenei palettájához. 

Nyolc évvel ezelőtt megjelent Sing, Sing, Sing című albumuk, amelyen egy big band élményével akarták megakadályozni a rajongóikat. Darmon vállalta magára az ének és big band hangzás tökéletesítését, de mellette felkérték a tehetségeket gondozó producert,  Elliot Scheinert, hogy többek között a  Manhattan Transferrel, Steely Dannel és Fleetwood Mac-kel szerzett tapasztalatával segítsen kialakítani a stúdióban a tökéletes hangzást, amelyhez még hozzájárultak Micheal Abene és Rob Mounsey hangszerelési ötletei is. 
 
Néhány évvel ezelőtt a Thee Boston Pops kérte fel őket, hogy új színt vigyenek a nevükkel fémjelzett előadásokba. Ekkorra már kialakítottak egy olyan Big Band hangzást, amellyel már nem csak a The Boston Pops-szal, hanem más neves zenekarokkal is turnéztak az Egyesült Államokban. Ezzel párhuzamosan volt egy másik repertoárjuk, amely az úgynevezett Baby Boom korszak slágereit idézte fel, így a Beatles, Joni Mitchell, Stevie Wonder, the Mammas and the Papas és a the Carpenters ismert dalait.
 
2005-ben összeállítottak egy látványos karácsonyi műsort a the Boston Pops-szal, akikkel újra körbejárták az USA államait.  Két évvel később megjelentették A Day Like This című albumukat, amelyen visszatértek a kezdetekhez. A brazil hatáson kívül hallhatunk Big Band hangszerelést csakúgy, mint a swinget. Ezen már nemcsak feldolgozások voltak, hanem a zenekar tagjainak saját szerzeményei is.
 
Élő koncertjeikről ódákat zengnek a kritikák, kiemelve elegáns, káprázatos stílusukat. A Time Out Chicago újságírója szerint már önmagában a látványuk felemelő, amit csak még jobban fokoz a hangjuk és a zenéjük.

Sok más helyszín mellett felléptek már a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, a The Kennedy Centerben, a híres The Blue Note klubban Japánban és New Yorkban, a The Austria Opera House-ban, és a The Zurich Opera House-ban. A jazz fesztiválokról sem maradhattak el, így a  North Sea Jazz Fesztiválnak ugyanúgy elengedhetetlen sztárjai, mint a Montreal Jazz Fesztiválnak vagy a New Orleans Jazz és a Blues Heritage Fesztiválnak.

A tehetségek sorsát is  szívükön viselik, hiszen rendszeresen tartanak workshop-okat, órákat adnak vendégelőadóként középiskolákban és zene szakos főiskolásoknak.

A New York Voices tagjai külön és részt vesznek számos produkciók fellépésein, felvételein tanácsadóként, szerzőként és előadóként egyaránt. Most egy fergeteges élő koncertet adnak elő közösen a Modern Art Orchestra-val a Marriott Hotelben december 8-án.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
The Trousers, Peter Kovary & The Royal Rebels, Reverend Backflash - Robot Club, 2019. 04. 12.

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés