bezár
 

art&design

2013. 12. 06.
Győrbe érkeztek a "titkos gyűjtemény" képei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Győrbe érkeztek az úgynevezett "titkos gyűjtemény", Kövesi István egykori újlipótvárosi mészáros harminc éven át lappangó kollekciójának darabjai - közölte újságírókkal pénteken Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.
"Ez az első pillanat, amikor a tulajdonosok lakásán kívül együtt vannak a képek. A csaknem 130 alkotás most először mutatkozik be együtt múzeumi környezetben; az elmúlt évtizedekben összesen a gyűjtemény hét-nyolc darabja volt megtekinthető kiállításon" - jelezte az igazgató.
    
Grászli Bernadett szerint a december 12. és március vége között Győrben bemutatandó, több mint száz műalkotás között klasszikus Rippl-Rónai-, Vaszary-, Mednyánszky- és Csók-munkák épp úgy megtalálhatók, mint korai Bortnyik-művek és Perlmutter-alkotások.
    
Hozzátette: a hétvégén kezdik rendezni az anyagot a jövő csütörtöki megnyitó előtt. A kollekció tulajdonosainak óvatosságára hivatkozva csak annyit mondott: a gyűjtemény darabjai "különböző helyekről érkeztek Győrbe", a részletekkel kapcsolatos kérdéseket azonban elhárította.
    
A titkos gyűjteményből november végén Budapesten, a Kieselbach Galériában nyílt tárlat, ahol bemutatták Molnos Péter művészettörténész kötetét is a kollekcióról. Akkor elhangzott, hogy a gyűjteményt Kövesi István újlipótvárosi mészáros a II. világháború után mintegy két évtized alatt építette fel, a kollekciót halála után örökösei szinte hiánytalanul megőrizték.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Danny Boyle: Yesterday
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
A zuhanás sokkja a MáSzínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés