bezár
 

irodalom

2013. 12. 13.
Mán-Várhegyi Réka kapta a 2013-as JAKkendő-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mán-Várhegyi Réka kapta a 2013-as JAKkendő-díjat December 13-án, pénteken délután átadták az Írók Boltjában a 2013-as JAKkendő-díjat, amelyet az idén második alkalommal ítélt oda a József Attila Kör (JAK) által felkért öttagú független szakmai kuratórium.
A JAKkendő-díj nyilvános pályázatára az idén közel negyven pályamű érkezett. A pályázatokat öttagú szakmai kuratórium értékelte, amelynek tagjai az idén Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó főszerkesztője, Németh Gábor író, Turi Tímea költő, a Magvető Kiadó szerkesztője, valamint a JAK-füzetek újonnan megválasztott sorozatszerkesztői, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós voltak. Az elismerő oklevelet ezúttal Németh Gábor adta át a díjazottnak.

A kuratórium 2013-ban Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen című novelláskötetét találta a legjobbnak. A díjazott pályamunka 2014-ben kiadásra kerül a JAK-füzetek sorozatban. A díjnyertes kötet szerzője pénzjutalomban is részesül a MrSale Öltönyüzlet és a MASZRE támogatásával.

Az idei pályázaton kifejezetten erős volt a mezőny, több igen magas színvonalú kötetnyi kézirat érkezett a JAKkendő-díj nyilvános felhívására. Mán-Várhegyi Réka kéziratán túl az idén Bartha Eszter, Bonczidai Éva, Falussy Móric, Harag Anita, Jassó Judit, Juhász Kristóf, Nagy Balázs, Papp-Zakor Ilkaés Szabó Imola Julianna pályamunkája került a legjobbnak ítélt tíz közé.

Az évente odaítélt JAKkendő-díj célja, hogy kötettel még nem rendelkező, negyven év alatti prózaírókat segítsen a pályakezdésben. Pályázni novelláskötettel, kisregénnyel, regénnyel, vagy egyéb szépirodalmi prózai munkával lehetett.
 

A díjazottról

Mán-Várhegyi Réka 1979-ben született Szászrégenben (Reghin), a romániai Maros megyében. Budapesten él. Tanulmányait magyar nyelv és irodalom szakon kezdte, végül esztétikán és szociológián fejezte be. Főleg a kortárs irodalom- és társadalomelméletek érdekelik, és mindaz, amivel kultúratudomány címszó alatt találkozott. Kedvelt témái a társadalmi nemek, feminizmus, nemzet, kisebbségek és a múzeumi reprezentáció. Foglalkozott többek között kvalitatív kutatással, szerkesztéssel és fordítással. Jelenleg szerkesztőként dolgozik egy gyerekkönyvkiadónál. Prózát gyerekkora óta ír, de egy-két korai kivételtől eltekintve az utóbbi években kezdett publikálni. Írásait többek között az Irodalmi Szemle, a Kalligram, a Magyar Lettre International, a Mozgó Világ és a Műút folyóirat közölte. 2013-tól a JAK tagja.
 

A JAKkendő-díjról

JAKkendő-díj Magyarországon ritka és kivételes módon magánalapítású szépirodalmi díjként jött létre 2012-ben. A JAKkendő-díj alapító támogatója a MrSale Öltönyüzlet, amely fontos céljának tartja a magyar kultúra és mindenekelőtt a fiatal kortárs magyar irodalom helyzetbe hozását. Békés Zoltán, a MrSale Öltönyüzlet ügyvezetője a JAKkendő-díj támogatójaként elkötelezett abban, hogy az elismerést évről-évre odaítéljék egy-egy pályakezdő magyar prózaírónak. A mindenkori JAKkendő-díjas szerző könyve a JAK-füzetek sorozatban lát napvilágot, és a díjhoz pénzjutalom is kapcsolódik. A JAKkendő-díj és a kapcsolódó projektek támogatói az MrSale Öltönyüzlet és a MASZRE.


Forrás: József Attila Kör Irodalmi Egyesület.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Philip Roth: Isten veled, Columbus; Nemezis
irodalom

A séf ajánlata: délvidéki románc A séf ajánlata: délvidéki románc
P. Horváth Tamás A Zsolnay című regényének pécsi bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
Danny Boyle: Yesterday
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés