bezár
 

art&design

2013. 12. 17.
A Textilművészeti Triennále válogatott magyar anyagából nyílik kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szombathelyen tavaly megtartott 4. Textilművészeti Triennále válogatott magyar anyagából, 127 alkotásból nyílik kiállítás csütörtökön az Iparművészeti Múzeumban, ahol átadják Az év textilművésze elismerést is.
 A Textil+ nevű pályázati téma köré csoportosított válogatott munkákat a múzeum reprezentatív földszinti terében állítják ki. A textil után tett plusz jel a textil gyarapítását, bővítését, valamivel való összekapcsolását vetíti előre. A falitextil szálai közé ugyanis drótot, cementet, követ, üveggolyót, apró ruhacsipeszt, kagylót, merített papírt szőttek bele, de söröskupakokból is kiállítanak falikárpitot.
    
Az előző triennálén elmaradt az Év textilművésze kitüntetés átadása, ezért most visszamenőleg, 2009-től osztják ki a díjakat: abban az évben Kecskés Ágnes, 2010-ben Pápai Lívia, 2011-ben Ruttka Andrea és 2012-ben Kovács Péter textilművész érdemelte ki a díjat - mondta el az MTI-nek Erdős Lilla a budapesti kiállítás kurátora.
    
A Szombathelyi Képtár, amely a magyar textilművészeti munkák őrzője, 1970-től 2000-ig biennále, majd 2003-tól triennále keretén belül állította ki a magyar és a nemzetközi textilművészek munkáit, három textilt adott kölcsön a tárlatra, olyanokat amelyeket a képtár megvásárolt. Cebula Anna, a képtár igazgatója, a textilgyűjtemény vezetője elmondta az MTI-nek, hogy Kecskés Ágnes Síremlék Bódy Irénnek című textiljéről valamint Sütő Éva és Tamuly Renáta minitextiljéről van szó.
    
Az Iparművészeti Múzeum és a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kiállításán 112 művész 127 alkotásán túl látható lesz a Magyar Kárpitművészek Egyesülete 26 művészének közös, Duna-Limes című munkája. Ez a mű 2011-ben a magyar EU-s elnökség idején, a Duna Stratégiához kapcsolódva készült és tavaly a triennálén mutatkozott be először. A Duna-Limes hagyományos kárpittechnikával készült alkotás, a kékeszöldes faktúrájú nagyméretű gobelinen arany színnel szőtték a folyót.
    
Az Iparművészeti Múzeum kiállításán olyan ismert nevek alkotásai szerepelnek, mint Ardai Ildikó, Nagy Judit, Hager Ritta, Bein Klára, Balogh Edit, Ruttka Andrea, Harmati Hedvig, Polgár Csaba és Hauser Beáta.
    
A kiállításon a 2012-es triennále 12 díjazott munkáját is bemutatják. A tárlat 2014. február 2-ig lesz látható.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés