bezár
 

art&design

2013. 12. 18.
Éljen az élet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A volt Jugoszlávia mindennapjait bemutató kiállítás nyílt Belgrádban. A február végéig látogatható Éljen az élet (Ziveo zivot) című tárlat az 1950-es és 1990-es évek közötti időszakot idézi fel.
Az átlagos jugoszláv ember hétköznapjairól szóló vándorkiállítást a nyáron már láthatták a szerb fővárosba látogatók, most azonban kibővítve, az élet több területére kiterjesztve nyílt meg újra Belgrádban.
    
A város főutcájának egyik kiállítóhelyén három emeleten rendezték be az interaktív kiállítást, a bemutatott témák között pedig a vásárlás, az öltözködés, a közlekedés, a sport, a szórakozás, a tanulás, a munka és a pihenés is szerepel.
    
A projekt ötletgazdája, Zika Maletkovic a megnyitón azt mondta, hogy ezúttal kiemelt figyelmet fordítottak a sportsikerekre, különösen a szerbiai kosárlabdára. Emellett nagy teret kapnak a "hagyományos" önkiszolgáló áruházak, amelyek polcain az 1950-es évektől az 1990-es évekig forgalmazott jugoszláv gyártmányú élelmiszerek láthatók.
    
Az akkoriban Jugoszláviába látogató turisták máig emlékezhetnek a piros trafikokra, amelyekben az akkori gyorsételeket, szendvicseket és hot-dogot lehetett vásárolni. Egy ilyen trafikot állítottak fel a kiállításon is, a "retró kávézóban" pedig viaszkos vászonnal leterített asztalok mellett fogyasztható el a török kávé.
    
A tárlaton emellett megtekinthetőek a kor zenei előadóinak lemezei, ruhái, cipői, valamint meghallgathatóak a dalaik is. A rögtönzött moziban a legnagyobb jugoszláv alkotásokat, illetve a korabeli tévéműsorokat vetítik az 1970-es évek faszékes szabadtéri mozijainak hangulatában.
    
A vándorkiállítás új részlete az 1960-as évek fogászati rendelője is, amelyben az akkor korszerűnek számító felszerelésekkel ismerkedhet meg a látogató.
    
A szervezők célja bemutatni a sokak által aranykornak nevezett időszakot, amikor Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia és Macedónia még egy ország volt, és Josip Broz Tito volt az elnöke.
    
A kiállítás első részét mintegy 40 ezren látták, az Éljen az élet (Ziveo zivot) címet viselő nemzetközi tárlat szervezői most is hasonló látogatottságra számítanak.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
Jonathan Levine: Csekély esély
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés