bezár
 

art&design

2014. 01. 06.
Meghalt Kristófi János nagyváradi festőművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 89. évében meghalt Kristófi János festőművész - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a művész családja.
Kristófi János 1925. december 15-én született a Bihar megyei Monospetriben. Gimnáziumi éveit Nagyváradon és Szilágysomlyón töltötte. Kolozsváron érettségizett 1946-ban.
1949-ben tehetségkutatók biztatására jelentkezett a kolozsvári Magyar Művészeti Intézet orgona és festészet tanszékeire, mindkettőre felvették. Ő a festészetet választotta, ahol mesterei Abodi Nagy Béla, Kovács Zoltán, Petre Abrudan és Mohy Sándor voltak.

1954-ben végzett az akkor már Ion Andreescu nevét viselő Képzőművészeti Intézetben. 1955-ben került a nagyváradi Népi Művészeti Iskolába, ahol harmincegy éven át tanított festészetet. Nemzedékeket indított el a művészi pályán, nevelt művészetszeretetre.

Tájképein elsősorban Nagyvárad urbánus városrészleteit örökítette meg. Műveit megannyi egyéni tárlaton állították ki Romániában, Magyarországon, Ausztriában és Svédországban és Németországban.

Tagja volt a Barabás Miklós Céhnek, illetve a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének. Nagyváradnak, és Monospetrinek is díszpolgárává választották. Megannyi szakmai elismerés mellett 2002-ben Pro Partium-díjjal, 2011-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Egyik méltatója, Banner Zoltán szerint Kristófi János egy időben volt utóda és kortársa a klasszikus nagyváradi festőknek, városának pedig hűséges polgára és krónikása.
Kristófi Jánost szerdán 15 órától temetik Nagyváradon, a városi temető Steinberger kápolnájától.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Nagy Zoltán: Szép csendben
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés