bezár
 

art&design

2014. 01. 09.
Schéner Mihály virágcsendéletei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Schéner Mihály Kossuth-díjas festőművész ritkán látható virágcsendéletei is szerepelnek azon a kiállításon, amely a művész családjának hagyatékából mutat be válogatást péntektől a Vízivárosi Galériában Budapesten.
A sokoldalú művész változatos életművének utolsó évtizedéből 45 művet vonultat fel az emlékkiállítás, amelyen bemutatják a család részére készült, a közönség előtt kevésbé ismert és ritkán látható olajfestményeket is - mondta el Olescher Tamás galériavezető az MTI-nek.
    
Bemutatják Schéner Mihálynak (1923-2009) a gercsei és a sándorfalvi templomokról készült pannóit, valamint fajátékokat, faplasztikákat és egy nagyméretű szőttest is. A népmesei ihletésű mézeskalács-figurák mellett Gubó Kata és Rózsa Sándor alakja tűnik fel a kiállításon papírmasé maszkok és egy betyárokat ábrázoló filctollrajz kíséretében. Látható lesz még a békéscsabai Meseházból egy színes fali plasztika. Schéner Mihály 1988-ban hozta létre két parasztbarokk műemlék-épületben a Meseház játékmúzeumot, ahol az általa tervezett játékokkal játszhatnak a látogatók - tette hozzá a galériavezető.
    
Olescher Tamás beszélt arról is, hogy a művészt halála előtt, 2009-ben választották a II. kerület díszpolgárává. "A kerület galériájaként arra törekszünk, hogy az itt élő vagy a negyedben egykoron alkotó művészek nagyobb életművét is bemutassuk az érdeklődőknek" - hangsúlyozta a galériavezető.
    
Schéner Mihály festő, grafikus, szobrász, keramikus és bábtervező a képző- és iparművészet több ágában is alkotott.
1947-ben diplomázott a magyar képzőművészeti főiskolán, mesterei Rudnay Gyula és Elekffy Jenő voltak. 1995-ben munkásságát Kossuth-díjjal ismerték el. Alkotásai 1960-tól több csoportos és egyéni kiállításon szerepeltek Magyarország mellett Párizsban, Bécsben, Berlinben és Varsóban is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés