bezár
 

art&design

2014. 01. 09.
Sostar-csoport: kiállítás és performansz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Sostar?/Why?(roma) művészcsoport különleges performanszot tart pénteken Budapesten a tranzit.hu nyitott irodájában, a Majakovszkij 102 elnevezésű galériában, ahol a csoport művészei és meghívott alkotók mintegy 20 fotója, írása és különféle művei február 14-ig lesznek láthatók.
A program helyszínén egésznapos szimpóziumot is tartanak a Metszéspontok I-III. programsorozat részeként. A kiállításon többek között Tihanics Norbert filmrendező Berlinben forgatott rövidfilmjét, Kállai András képzőművész "dagadt Barbie" performanszát, valamint Stalter György fotóművész önarcképét mutatják be - mondta Raatzsch André Berlinben élő képzőművész, a kiállítás kurátora az MTI-nek.
    
"A kiállított munkák nagy része a szabadságról szól. Nemcsak a romákéról, hanem mindenkiéről, például arról, hogy egy kisebbség miként válhat részesévé a mai európai demokráciának" - hangsúlyozta a kurátor.
    
A tárlat meghatározó eleme Bari Károly költő 1972-ben írt Szabadság című verse, amelyben a szerző a szabadság és a demokrácia hiányát fogalmazta meg. Tihanics Norbert The Opened door of the Roma Studio Museum of Berlin (2013) című rövidfilmjében különféle intézmények ajtói (múzeum bejárat stb.) nyílnak, csukódnak. Staltler Györgytől a Bekötött szemű Önarcképe lesz látható, amelyen a művész úttörőnyakkendővel takarta el a szemét és fényképezőgépének objektívjét is - sorolta a kurátor.
    
Kállai András Kiegyensúlyozási kísérlet című performanszában egy dagadt Barbie-val egyensúlyoz, de elejti azt. A széttört szobor az alkotó szerint jelképezi "az etnicizáló roma reprezentálással való szakítást" - idézte fel a művész gondolatát a kurátor.
    
A kiállítás megnyitóján egy ünnepélyes szerződéskötés is történik, amelynek keretében a Sostar-csoport "áruba bocsátja" a roma-cigány jelzőt. Ehhez berendeznek egy úgynevezett szerződéskötő termet, ahol a meghívott művészek, valamint kulturális intézmények munkatársai különböző "fogadalmakat" tesznek majd egymásnak hosszú vagy rövid távra. A kurátor szerint a performansz célja, hogy segítsenek megteremteni azt a hiányzó művészeti, kultúrpolitikai és társadalmi diskurzust, amely a roma írókat, művészeket a kortárs magyar művészeti és irodalmi kánon részeként határozza meg.
    
A Sostar?/Why?(roma) művészcsoport 2013-ban Berlinben alakult nemzetközi, magyar és magyar-roma, lovári, beás, kárpáti-cigány és romungró származású írókból, költőkből, képzőművészekből és filmesekből.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria

Más művészeti ágakról

irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Nagy Zoltán: Szép csendben
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés