bezár
 

art&design

2014. 01. 17.
Novemberre elkészül az újrafaragott Radnóti-szobor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Novemberre, a költő halálának hetvenedik évfordulójára biztosan elkészül az újrafaragott abdai Radnóti-szobor - mondta el az MTI-nek pénteken Melocco Miklós szobrászművész, aki elvállalta az alkotás újbóli elkészítését.
A Kossuth-díjas szobrászművész arról is beszámolt, hogy az új szobor teljesen megegyezik majd a korábbi alkotással.
"Jó lenne egy sorompó is, amely elzárja a szoborhoz vezető 150 méter hosszú utat a forgalomtól. Ennek két szélére jegenyefák ültetését javasoltam, így valóban méltó emlékhely lenne, amely megidézi Radnóti utolsó útjának emlékét" - hangsúlyozta Melocco Miklós.

A rendőrség honlapján csütörtök reggel közöltek szerint pénzbírsággal sújtotta és eltiltotta a járművezetéstől a Győri Rendőrkapitányság Szabálysértési Hatósága azt a fiatalembert, aki november közepén autóval ledöntötte a város határában álló Radnóti-szobrot. A 24 éves pápai férfit a közúti közlekedés rendjének megzavarása miatt marasztalták el jogerősen. Mint arról az MTI akkor beszámolt, a rongálás felfedezése után egy nappal adta fel magát a rendőrségen a férfi, aki elmondta: egy győri szórakozóhelyre tartott, de a helyismeret hiánya és az erős köd miatt letért az útról és a szobornak hajtott.

Az eset után néhány nappal jelentette be a győri önkormányzat, hogy ismét kifaragtatja Melocco Miklóssal a szobrot, amely annak a helynek a közelében áll, ahol Radnóti Miklóst megölték. A szobor felújítására magánemberként százezer forintot ajánlott fel Kara Ákos (Fidesz), a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő. A Magyar Szociáldemokraták Pártja üdvözölte Kara Ákos felajánlását és csatlakozott a Radnóti-szobor felújításához 50 ezer forintos adománnyal.

Bár a rendőrség közúti baleset gondatlan okozása miatt nyomozott, az esettel összefüggésben Magyarországon és a német sajtóban is voltak utalások tavaly novemberben arra vonatkozóan, hogy antiszemita motivációja lehetett a "szobordöntésnek". Donáth László evangélikus lelkész egy akkori konferencián azt hangsúlyozta: semmiféle tolerancia nem engedhető meg azokkal szemben, akik gyűlöletet keltenek embertársaik ellen.

Németországban a dpa hírügynökség alapján a Spiegel Online, a baloldali Tageszeitung és Junge Welt című lap foglalkozott az üggyel, megjegyezve, hogy "az esetnek szélsőjobboldali, illetve antiszemita háttere lehet".

A legélesebben a Junge Welt fogalmazott, a lap szerint "feltehetően neonácik döntötték le (...) a holokausztáldozat költő emlékművét". A Tageszeitung kitért arra is, hogy Magyarországon "nem ritka zsidó temetők és holokauszt-emlékhelyek meggyalázása".
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés