bezár
 

art&design

2014. 01. 18.
Óriásszobor és Transmediale-kiállítások a berlini magyar intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar óriásszobor és a digitális kultúra egyik legrangosabb nemzetközi fesztiválja, a Transmediale két kiállítása nyitja az évet a Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricumában (CHB).
Hervé-Lóránth Ervin a saját meghatározása szerint "polihisztérikus" művész. Egyszerre lakberendező, formatervező, szobrász, festő, író, oktató és antropológus. A német főváros történelmi központjába, a CHB neo-bauhaus épületéhez egy 10 méter magas férfialakot tervezett a styropor nevű könnyű műanyagból. A szobrot szombaton kezdték építeni és várhatóan vasárnap mutatják be a berlini közönségnek.

A falnak támaszkodó alak része az épületnek és környezetének. Üreges belsejéből egy kamera figyeli a Humboldt Egyetem főépülete, a Gorkij Színház és az Unter den Linden sugárút környékét. Az óriásszobor projekt második szakaszában a kamera felvételeit és a szétszerelt szobor elemeit felhasználva installáció készül a CHB Moholy-Nagy Galériájában - mondta az MTI-nek a kurátor, Baksa-Soós Veronika, a galéria művészeti vezetője.

A galéria első idei kiállítását péntek este nyitották meg. A Waschmaschine Gruppe - Liptay Bálint és Füsün Ipek - Gratis című tárlatának anyaga az utcán talált és bolhapiacon felfedezett tárgyakból, hulladékból és elkapott hangfoszlányokból készült. A két városi etnoművész ócskavasból szobrot, üvegből szőnyeget, utcazajból zenét készít, a nagyvárosi környezet jellegzetességeit ritka érdekességként mutatja be.

A Gratis a médiaművészet és a digitális kultúra legrangosabb nemzetközi szemléi között számon tartott berlini Transmediale úgynevezett külső programjának része. A CHB hatodik éve dolgozik együtt a Transmediale szervezőivel és rendszeresen otthont ad a hivatalos programban szereplő kiállításoknak is.

Az idei, 27. Transmediale a digitális forradalom utáni kort elemzi, a projekteket összefoglaló vezérfonal, gyűjtőcím az utánizzás (afterglow). A CHB a Schizophrenia Taiwan 2.0 című projektet mutatja be.

A vándorkiállítás kurátorai szerint Tajvan "a mai, globalizált valóságot kialakító világtörténelem mikrokozmosza". A Csendes-óceán kínai partvidékén fekvő szigetet többször gyarmatosították, mégis megmaradt a több ezer éves helyi hagyományokra szervesen építkező kultúra világának, de az egyik legfejlettebb gazdaság és a globális high-tech ipar nagyhatalma is egyben. Demokratikus berendezkedéséhez mélyreható korrupció társul, lakóinak határozott nemzeti önazonosságát pedig az ország bizonytalan nemzetközi jogi és politikai helyzete ellenpontozza.

A párhuzamosságokat és az ellentétek feszültségét leginkább a tudathasadás, a skizofrénia fogalmával lehet megragadni, és ebből indult ki a tárlaton bemutatkozó 13 fiatal tajvani médiaművész is - mondta az MTI-nek Can Togay János, a CHB igazgatója. A kiállítás a technológia, a társadalom és a művészet metszeteire koncentráló és a Transmedialéhoz hasonló tekintélyű linzi Ars Electronica fesztiválról érkezik a berlini magyar kulturális intézetbe.

A kiállítás január 24-től február 2-ig látogatható, Hervé-Lóránth Ervin bekamerázott szoboróriása viszont marad még február közepéig, így szinte összeköti a 27. Transmediale CHB-s projektjeit a Cinema Total nevű programsorozattal, a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale magyar kísérőrendezvényével.

A Transmediale csaknem három évtizede a Berlinaléhez kapcsolódva indult, a kísérletező videoművészeti produkciók platformja volt eredetileg. A Cinema Total funkciója némileg hasonló, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja idején a filmszakmának nyit fórumot. Az idén hetedszerre rendezik meg, és az eddigi gyakorlatot követve a közép-európai térség filmművészetére koncentrálnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés