bezár
 

art&design

2014. 01. 20.
A magyar kultúra napja - Ünnepség és kiállítás a Duna Palotában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kultúra nem örökölhető és nem az emberrel együtt született képesség, hanem minden generáció számára elsajátítandó, tanulással és neveléssel fejleszthető - emelte ki a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepi beszédében Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke vasárnap este Budapesten, a Duna Palotában.
Fekete György annak a véleményének adott hangot, hogy a kultúrát "birtokba kell venni, ellenkező esetben a hiánya társadalmi méretekben jelentkezik". Az MMA elnöke kiemelte: az érték fogalmának megjelenése "a kultúrát céllá emeli". Mint kifejtette, az értékképzés első fontos állomása a tanulás, ezen belül a nevelés, valamint az óvodai, az iskolai és egyetemi képzés hármas vonulata, amelynek "keretén belül történik meg a kultúra alapozása".

A tudománynak mint második állomásnak őrző és teremtő ereje van, a harmadik állomás pedig a művészet, amely "a sohasem volt csodának a beemelése a materiális világba" - fogalmazott az MMA elnöke.

Fekete György szerint a nemzeti kultúra intézményes működésével lehet a leghatékonyabban elősegíteni a tehetségek gondozását és életpályájuk előre mozdítását.

"A nemzeti kultúra intézményrendszerének kiépítése, fenntartása, védelme és elismerése pedig semmilyen időben nem lehet politikai alku tárgya" - hangsúlyozta beszédében az elnök.

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, a Magyar Művészeti Akadémia, a Duna Palota és a Bánffy Szalon közös rendezvényen kiállítás is nyílt Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy-díjas keramikusművész alkotásaiból. A Himnusz című "lámpaszobor" mellett használati tárgyak, rajzok, csillagplasztikák láthatók február 15-ig a Duna Palotában.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés