bezár
 

art&design

2014. 01. 21.
Nosztalgia Múzeum nyílik Szécsényben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nosztalgia Múzeum nyílik február elsején a Nógrád megyei Szécsényben, a gyűjtemény az elmúlt száz év történelmét idézi fel. Látható lesz többek között egy '50-es évekbeli iroda enteriőrje, csizmalehúzó vagy kézi irányítású telefonközpont.
Garamvölgyi Andrea, a Nosztalgia Múzeumot működtető Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a régen a városi könyvtárnak is otthont adó Sas utcai patinás kúriát Leader-pályázatból újították fel.
    
A kiállítás legjelentősebb része a szécsényi Jászberényi Pál gyűjteményéből származik - ő lesz majd a múzeum tárlatvezetője -, de sokan a kezdeményezés mellé álltak, munkájukkal, tárgyaikkal segítették a múzeum létrejöttét és a városi Kubinyi Ferenc Múzeum is számos bútort, tárgyat, fényképet ajánlott fel. A fényképeket - többek között Kádár János látogatásáról vagy a tűztorony átadásáról - folyamatos vetítéssel mutatják be a látogatóknak.
    
Két enteriőr, egy szobabelső és egy iroda az 1930-as és 1950-es évek világába repíti vissza az érdeklődőket. Megtekinthetők régi híradástechnikai eszközök, telefonok, katonai felszerelések, konyhai eszközök, valamint a régi paraszti és kézműves munka kellékei is.
    
Láthatóak lesznek motoros, katonai, tűzoltó sisakok, első és második világháborús kulcsok, csajkák, vasalók, diavetítők, varrógépek, de a kiállított tárgyak között lesz a marhák szarvszabályozója, a kisbíró dobja, mángorló, kolomp, mézeskalácssütő, egy 30 darabos kézi telefonközpont az 1930-as, 1940-es évekből, katonai rádió és második világháborús katonai síléc, fagylaltkészítő gép, fából készült jégszekrény, amibe egy héten egyszer szállították a jeget vagy a régi gyógyszertár pénztárgépe.
    
Lesz egy szoba a múzeumban, ahol a látogatók ki is próbálhatják az orsós magnót, a lemezjátszókat, a telexgépet, megszólaltathatják a régi rádiókat. A tervek szerint szombat délutánonként gyerekmatinékat is szerveznek régi mesefilmekkel.
    
A múzeumban retro kávézót és ajándéksarkot is nyitnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés