bezár
 

zene

2014. 02. 03.
Az Óbudai Danubius Zenekar huszadik évada
Sajtótájékoztató 2014. január 30.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Óbudai Danubius Zenekar huszadik évada Az Óbudai Danubia Zenekar megújult arculattal, műsortervekkel és új művészeti vezetővel indította útjára huszadik, jubileumi évadát.
Klasszikus kedvencek 2018.
Megújult a zenekar honlapja és logója is, a koncertplakátok is tükrözik a zenekar újfajta vizuális irányvonalát: az arculat megálmodója és kreatív háttérembere Matthias Hilse, az egyik legsikeresebb budapesti designer.
 
A zenekar legfontosabb célja, hogy bővítse törzsközönségét. Az új sorozatok helyszíne és tematikája is ezt a célt szolgálja. A Budapesti Music Center minőségi és divatos helyszín a fiatal koncertlátogatók körében - a kiváló akusztikán túl ezért is itt kerülnek megrendezésre a zenekar tematikus portré-sorozatai.
 
2013. novemberében indult útjára a Danubia Zenekar háromrészes Mozart sorozata, mely a szerzőt három szemszögből, mint Gyermek-Isten-Ember szeretné bemutatni.

Sajtótájékoztató

A koncerteken Mozart kevésbé ismert alkotásai hangzanak el, a portrék körvonalazásában Eckhardt Gábor sikeres és tartalmas kommentárjai nyújtanak segítséget.

A sikeres sorozatot 2014. tavaszán szintén három-részes Beethoven sorozat követi,, mely a zeneszerzőt mint Lázadót, Remetét és Költőt állítja a középpontba.

A 2014/15-ös szezonban is folytatódnak a fiatalabb közönség számára megálmodott innovatív sorozatok a BMC koncerttermében.
 
Danubia az iskolában

Ez év tavaszán indítja el a zenekar iskolai koncertsorozatát, amely három magas szintű, kimondottan gyerekek számára létrehozott produkciót visz "házhoz" az óbudai általános iskolásoknak. Szcenírozott Haydn operától Mozartig, a csokigolyók sztárjáig: humorral és persze rengeteg értékes zenével igyekszik maradandó élményt szerezni a gyerekeknek a Danubia.

Sajtótájékoztató
 
Új művészeti vezető

Hámori Máté személyében 2013. szeptembere óta új művészeti vezetője van az együttesnek. A fiatal karmester a hazai szimfonikus zenekarok többségét dirigálta, többüknek visszatérő vendége.

A zenekar művészeti koncepcójában a minőségi megújulás mellett kiemelten törekszik a fiatal, harminc-negyvenes korosztály megszólítására, a minőségi programtervezésre, a legkiválóbb szólistákkal és karmesterekkel történő közös munkára, és az ifjúság zenei nevelésére.

Sajtótájékoztató
 
Ezek a törekvések jelennek majd meg a zenekar 2014-15-ös szezonjának hangversenyein is. Nyitottság, kíváncsiság, sokoldalúság mindig magas színvonalon – ezek az Óbudai Danubia Zenekar művészi hitvallásának legfontosabb pillérei
 
Az Óbudai Danubia Zenekart 1993-ban Héja Domonkos alapította muzsikus barátaival. Ekkor még többségük, ideértve a karmestert is, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka, valamint a rendszeres koncertezés eredményeképpen az együttes néhány év alatt amagyar zenei élet elismert szereplőjévé vált.

A repertoár kialakításakor nagy hangsúllyal szerepelt az új magyar zene, valamint a nagy klasszikusok árnyékában ritkábban játszott zeneszerzők darabjai is továbbá több új zenemű a zenekar felkérésére született. Az ebben az időszakban végzett munka elismeréseként az együttes 2001-ben elnyerte és három évig viselhette a megtisztelő Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet.
 
A közös hang megtalálásában nagyszerű vendégkarmesterek is segítettek. Dolgozott a zenekarral Lukács Ervin, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Eötvös Péter, Fürst János, Medveczky Ádám és Vashegyi György. A nemzetközi koncertélet számos nagy egyénisége is a Danubiát választotta: Kobayasi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov, José Cura, Izaki Masahiro, Rico Saccani, Rodolfo Fischer Wolfgang Gönnenwin, Jean-Bernard Pommier, Ivan Angelov és Sir Neville Marriner.

A fantasztikus névsor ugyanakkor azt is világosan jelzi, hogy az Óbudai Danubia Zenekar képes alkalmazkodni a legkülönbözőbb értelmezési megközelítésekhez, előadói stílusokhoz és elvekhez, s hogy az együttes nyitott a tanulásra.

Kamarazene

A zenekar által kísért szólisták között is rangos művészek szerepelnek: Marton Éva, Rost Andrea, Wiedemann Bernadett, Miklósa Erika, Jonas Kaufmann, Andrea Bocelli, Frankl Péter, Ránki Dezső, Szabadi Vilmos, Jandó Jenő, Nigel Kennedy, Gyenyisz Macujev, Evely Glennie; az új generáció képviselői közül Kelemen Barnabás, Fenyő László, Kokas Katalin, Bogányi Gergely és Farkas Gábor.
 
Az elmúlt dőszakban rendhagyó produkciók megvalósítására is lehetőség nyílt. A zenekar szoros kapcsolatban áll a Budapesti Tavaszi Fesztivállal, a Madách Színházzal és a Nemzeti Színházzal. Repertoár-előadásokban is szerepet vállalt, többek között Schiller Ármány és szerelem című drámájában (rendező: Alföldi Róbert).

A közönség és a zenekar számára a Nemzeti Színház fontos találkozóhellyé is vált, mely speciális, színházi eszközöket felvonultató koncertekre adott lehetőséget: ilyen volt  Grieg Peer Gyntjének és Mendelssohn Szentivánéji álmának teátrális előadása. Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjeit rendszeresen közvetíti a közmédia, a Bartók Rádió és a Duna Televízió.
 
Az együttes emellett rendszeresen kap külföldi meghívásokat: több alkalommal adott koncertet Spanyolországban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban. Visszatérő résztvevője a ludwigsburgi, a milánói, a hannoveri és  a zürichi zenei fesztiváloknak. 2007-ben a Schleswig-Holstein Fesztivál vendégeként a zenekar képviselte Magyarországot, és az a megtiszteltetés is érte, hogy Hálakoncertet adhatott a Vatikánban Őszentsége II. János Pál Pápa előőtt.

Kamarazene
 
A Danubia több CD-felvételt készített a Warner Classics kiadásában, amelyeken túlnyomórészt magyar szerzők művei szerepelnek, a legutóbbin pedig Johannes Brahms Magyar táncai. E felvételek által – amelyek kiváló kritikát kaptak mértékadó külföldi szaklapokban – a zenekar nemzetközileg is ismertté vált. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára a Hungaroton kiadásában a ritkán hallható Szent Szaniszló oratóriumot rögzítették.
 
Az Óbudai Danubia Zenekar azonban nem állt meg a klasszikus zene határainál, rendszeresen tesz "kirándulást" más zenei műfajok területére, szívesen játszik filmzenéket, illetve gyakorta vesz részt jazz-, pop-, rock-, illetve világzenei produkciókban.

E koncertjei során együtt játszott már a Buena Vista Social Clubbal, Omara Portuondóval Jon Lorddal, Bonnie Tylerrel, a Muzsikás Együttessel és Vukán Györggyel. Szerepet vállalt Szörényi Levente zeneszerzői életműkoncertjén, elkísérte az Omega Együttest jubileumi turnéján, játszott az After Cryinggal és a Neotonnal, a közelmúltban pedig olya "dívákkal" is, mint Rúzsa Magdi Szulák Andrea vagy Zsédényi Adrienn.

A műfaji tapasztalatok birtokában a zenekar örömmel vállalta el a kultikus rock-opera, az István a király jubileum előadásain való közreműködést mind a Szegedi Szabadtéri Játékokon, mind Budapesten.
 
A törzsközönség építése 1997-ben, a Zeneakadémián elindított bérleti sorozattal vette kezdetét, s azóta a zenekar minden koncertjét teltház előtt adja. Az újra megnyílt Zeneakadémia lett ismét a hagyományos koncertek helyszíne.

A következő évtizedek fiatal közönségét az új sorozatok célozzák meg, melyeket Budapest legújabb koncertterme, a Budapest Music Center lát vendégül. Az élmény és a zenei megismerés egyensúlyát célzó tematikus beavató koncertek egy-egy nagy alkotó személyiség portréját rajzolják meg. E koncerteket az együttes 2013 őszén kinevezett új művészeti vezetője, Hámori Máté szerkeszti és vezényli.
 
A 2014-ben a 20. koncertévadát adó Óbudai Danubia Zenekar új formában és új csatornákon is igyekszik összekapcsolni közönségét a zene felmérhetetlen univerzumával.

Tortaszeletelés a sajtótájékoztató végén
nyomtat

További írások a rovatból

Beszélgetés Rimóczi Istvánnal, a Bélaműhely egyik alapítójával
Colin Stetson a Trafóban
Kirándulás a kintből a bentbe az Arcus Temporum Fesztiválon
Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 8-9.

Más művészeti ágakról

art&design

A nagy „csiga” útvesztőjében A nagy „csiga” útvesztőjében
Szubjektív kiállítási körkép a New York-i Guggenheim Múzeumban
film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata
színház

Kóstolónyi Kosztolányi Kóstolónyi Kosztolányi
Összművészeti borkóstolás a Budapest Jazz Clubban
Paweł Pawlikowski: Hidegháború


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés