bezár
 

art&design

2014. 02. 07.
Először vásárolt amerikai alkotást a londoni National Gallery
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal vásárolt amerikai művésztől származó festményt a londoni National Gallery.
George Bellows amerikai realista festőművész 1912-es, Men of the Docks című képe egy csapatnyi munkást ábrázol, akik a brooklyni vízparton álldogálnak. A múzeum 15,6 millió fontért (5,8 milliárd forint) vásárolta meg az alkotást, amely korábban a virginiai Randolph College tulajdonában volt - adta hírül a BBC News.

A festmény megvásárlása jelentős irányváltást jelent a galéria műgyűjtő-politikájában, amely korábban a reneszánszkor és az 1900 közötti időszak európai művészeinek festményeire korlátozódott. A mindössze 42 éves korában, vakbélgyulladás következtében elhunyt Bellows a 20. századba belépő New York dolgos hétköznapjainak nehézségeit örökítette meg alkotásain.

A londoni képtár jelenleg olyan amerikai származású európai művészek munkáit őrzi gyűjteményében, mint Copley és Whistler, valamint egy kisebb jelentőségű és csak ritkán kiállított amerikai festmény, George Inness The Delaware Water Gap című műve is a birtokában van. Utóbbit 1939-ben a Tate Galleryre hagyományozta egy férfi és 1956-ban került át a National Gallerybe.

Bellows volt a témája a galéria egyik 2011-es kiállításának, míg a Royal Academy of Arts tavaly retrospektív tárlatot szentelt az amerikai művésznek. A Men of the Docks című festmény, amely a New York-i vízparton egy hideg napon összegyűlt munkásokat megörökítő sorozat utolsó darabja, többek közt Monet- és Pissarro-alkotások társaságában fog lógni a múzeum falán.

A festmény megvásárlása a Randolph College és a londoni galéria között megszületett partneri viszony kezdetét jelöli. A képet elsősorban abból a pénzből vásárolta meg a múzeum, amelyet a 2003-ban elhunyt ifjabb John Paul Getty dúsgazdag amerikai származású brit emberbarát és könyvgyűjtő által létrehozott alapítványtól kapott. Ez a festmény az első köztulajdonban lévő Bellows-alkotás Nagy-Britanniában. 
  
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés